Žena

РОА 011

гуштер како га у неким крајевима зову. И то је врло тежа врста дифтерије, Зато како приметиш. да дете промукло · кашље и тешко. дише, носи га одмах лекару.

И по градовима често не зову на време лекара, но закасне, чекајући да гушобоља сама тргне,

Нарочито матере треба да пазе те да се не ослањају на бабе — но одмах лекарску помоћ да потраже.

Док није било лека правог за дифтерију, умирало је свако друго дете од те тешке болести. Од како се овим леком почела деца лечити, умире свако десето. И то је врло много. И родитељима је сада и много теже, кад им умре дете од те болести — када знају, да је могло оздравити, да су били пажљивији и смотренији.

Чувајте своју децу од те тешке заразне болести, да се никако не разболе. А ако би посумњали, ни часа не часите, но одмах лекарску помоћ потражите. Ако и у којој болести, оно у дифтерији треба са леком пожурити, па да од њега буде користи,“

Белешке из домазлука.

Старе иггажене Ћилимове можемо удесити да изгледају као нови, када их дамо обојадисати црвеном, плавом, или другом којом бојом. Они се могу обојадисати, као што се бојадише вуна. Изгажена места тада се не ће моћи опазити, јер ће боја све изједначити. На тај начин можемо једном бојом обојадисати разне ћЋилимове и саставити их уједно. Ово је нарочито згодно за уске и дугачке ћилимове.

Ла очистимо флаше друго стаклено “ торуулатско тосуђе. Кад у стакленом или порцуланском посуђу, има дуже времена зејтина или друга масна течност, добије суд мрље, које се на обичан начин не могу лако очистити, али се на овај начин очисте врло лако: Треба разблажити сирову солну киселину са исто толико воде, и напунимо том течношћу суд, што га хоћемо да очистимо. Киселина ће растворити све мрље, и после неког времена изручимо ту течност из суда и оперемо суд са водом. Та се течност може и више пута употребити.