Žena

12 ЖЕНА

приликама одрасти, па нека је онда и жени дозвољено да бира онакав рад, за који осећа највпше воље и способности.

Идеална циљ женског питања лежи у томе, да створи себи душевну независност. Но како ова пдеална цпљ стоји на реалној основи, уверени смо, да ће се друштво умети и хтети акомодирати према новим прпликама и потребама.

Женско је питање у нас релативно заостало, али се ппак пе можемо много потужити, јер на свакоме кораку сретамо женски рад. Жена је продавачица по разним трговинама, стенограф, бави се писањем на машини; као чиновник ради на пошти, жељевници, телеграфу, телефону, у новчаним заводима, па чак и у мпнистарству. Један велики део жена ради као педагог, почевши од забавишта, па све до универвитета. Имамо и женских фармацента, архитекта, лекара, А нису ретке већ ни оне, које се баве ењпжевношћу или одају уметности.

Еманципаципација побеђује стварним доказима своје непријатеље и уверила их о потреби п оправданости женског рада. Природно је, да се и ово питање морало борити са старим конзерватизмом, али данас су већ све сметње уклоњене, што видимо и по томе, да друштво врло радо прима учене жепе, а п мушки се впше занимају са њима, јер их сматрају ва бића, која, их могу боље разумети, која им ближе стоје, која су им равна. У књижевности, уметности, па и науци се данас са исто таким поштовањем говори о жени, као о мушкоме.

Још само једну неправду има жена да победи: женски се рад не наплаћује довољно. Ма како да је тај рад поправан и добар, ма како да смо уверени, да он ппје ни у чему лошији од мушког, рада ппак је мање награђен.

Но када завпрпмо у прошлост женског питања чврсто се надамо, да ће будућа, јача култура и ову пеправду збрисати. То је прпродно п праведно, па тако треба п да буде.

о