Žena

ЖЕНА | 18

Ра

Исправна жена. (Приповетка.)

Мртваци имају кроз три месеца исту плату, као за живота. Разуме се, ако су били чиновници. том такозваном посмртнином може их породица доста сјајно сахранити.

И Вељкова жена госпођа Персида подигла је посмртнину и сахранила мужа. После тога остаде са двоје деце и са мировином, поред које није могла ни живети. ни умрети. Управо могла је слободно умрети, да је није мало помагала њена родбина.

Када су Вељку дали 6 недеља, искупили су се родови код удовице. Осетили су, да треба да се посаветују и разговарају: Шта сад Удовица ће таворити како-тако, али је ту била Даница, којој је скоро: 20 година и Милан, коме је тек 9 година и иде још у основну школу.

"Међу родбином је свештеник, један омањи трговац и Сима кројач. Сви су они обдарени децом, и не остављају ништа на страну. Дошли су са својим женама, само је покојников братић Кореновић дошао сам. Време је влажно, па би могла госпођа Јела да захвати кијавицу. Кореновић је био у целом сродству најугледнији, најимућнији, а није имао деце. Кад је била реч о деци, госпођа Јела је увек говорила: Хвала лепо, још ћу да рађам и децу. Децу нека рађају оне, које немају друга посла и које не знају ништа друго. А баш она није имала никаква посла и баш она није знала ништа друго.

Реч се кретала око Данице. Свештеник је гледао у пријатно младо девојче, па онда рече: — Све је лепо и красно, али не уме да хвата мишеве.

— Да хвата мишеве2 пита зачуђено господин Кореновић.

— Па да! Ево како ја то мислим. Има прича како су мачку и мало господско керче затворили случајно у хамбар. До сад их је хранила њихова госпођа, али шта ће сада2 Тада је мачка питала пудлицу: Шта си учила и шта знаш» Пудлица је говорила, како уме врло лепо и врло дуго да стоји