Žena

|

55

на две ноге, уме да апортира, уме да скаче кроз обруч и уме још пуно занимљивих превртања. Тада јој рече мачка: Свеје то лепо и красно. Али кад си спала на то, да се сама храниш, боље би ти било да си научила хватати. мишеве. — Сад ме разумете, шта сам хтео рећи. Наша Даница уме прилично да свирау гласовир, уме мало француски, уме мало да црта, али није учила да хвата мишеве. Није учила струку од које би се могла "хранити. И зато мислим да се удружимо и помогнемо јој да може што свршити. Било за књиговођу, поштарку, вешту кројачицу, или такво што.

Сима кројач је одобравао. — Извадили сте ми из уста, каже. Нека научи шити и кројити, нека отвори салон за женске хаљине, па да је види бог.

Господин Кореновић се намргодио. Мајстор Сима је био род са женине стране, и он га није трпео. По његовом мишљењу тај човек мало зна, а много говори. "

· А мајстор Сима наставља: Поштарка, каква поштарка2 Кад сврши онда треба или да има особиту препоруку, или мора да се допадне или мора да купи препоруку каквог великог господина. Па онда још да им буде целог века слуга. ;

Господин Кореновић није могао даље да слуша. — Доста је мајстор · Симо, доста је. Ви и не знате шта сте мало час казали са гледишта закона. Али вам се мора донекле опростити, јер то излази из вашег несретног заната. Кројачи, обућари и све друге занатлије, који поваздан седећи раде, одвише су жучни. Због толиког седења не може да им бубрези луче као што треба жуч, па онда по ваздан смишљају паклене и бунтовне мисли. Сад биим Даницу да дате у кројаче. А зашто не у месаре2

— И у месаре господине мој и у месаре, само ако има воље. А ви би ваљда хтели у калуђерице2

Домаћица се умешала и умиривала мајстор

Симу. — Симо молим те, зар ми није доста моје

· невоље.

Кад су после мирније продужили разговор, ипак су сви били за то, да Даница почне учити — хва-