Žena

22 ВЕНА

Софија (Соња) Ковалевска. У. Познанова. | (Види у овом броју „Жене“ на страни 1. њену слику).

Ни код нас ово име већ није непознато, али свакако факат је, да се о њему мало говори. Соња Ковалевска је била једна од најженијалнијих женскиња у ХЛХ. столећу. Као математичарка и књижевница доказала је својим радом, да је и жена способна исто тако за умни рад, као и мушко. Њен је цео живот један важан докуменат у прилог женскога питања.

Мати јој је била ћерка, познатог астронома Шуберта, а отац: гроф Корвин Круковски. Соња се васпитала у кући својих родитеља, где је стране језике учила од матере. Круковски је био познат са свога гостољубља; тако дође им једном у походе некакав рођак са својим учитељем. Дечак се врло радо забављао са бистром сестричином, те да би му учитељ отворио више воље за учење и рад, прими и Соњу за своју ученицу. Деца су вредно учила, и Соња наскоро достигне свога старијега нећака и у свему се такмачила са њиме; нарочито је показивала таленат и воље за математику. Но ово се њеним родитељима није свиђало, јер се тада наука још увек сматрала као суверен мушких а никако не приличи женскињу. Наскоро и рођак оде, и тако се учење прекине сасвим. Касније се Соња упознала са једним професором, математичарем, кога је просто задивио њен таленат тако, да ј0] поклони једну своју математску књигу.

Славенке се брзо развијају у опће. Соња је од 15 година већ била дорасла и оде са родитељима у Петроград, где ју уведу у друштво. Соња је својом бистрином свуда освајала, но изгледа, да се она сама највише радовала томе, што је могла обновити познанство са својим старим професором. Он ју одмах при првом састанку упита, да ли је прочитала његову књигу2г И када се уверио, да ју Соња не само прочитала, већ и разумела, наговори грофа Круковског, да дозволи ћерци, да се у мате-