Žena

ВЕНА 28

матици усавршава. Но сезона брзо прође у Петрограду, и Соња је и опет морала прекинути науке. Узалудно је молила и преклињала родитеље, да јој дозволе да се упише на универзитет, они су то сматрали као нешто недостојно њиховом рангу, а нарочито неприлично за младу женску. У Петрограду је било већ нешто друго. Тамо је Соња само ум оштрила и тиме се одликовала и допадала у друштву; али да оде од родитељске куће и да се преда науци, то би био прави скандал.

Тада се упозна Соња са Ковалевским. Он је био природњак, и тако се између њих убрзо развије симпатија и узму се. За овај брак се може рећи, да је склопљен на основи хармоније душа.

После венчања путовали су по иноземству и тако дођу у Лондон, где се упозна са Мгз. Еуапз (Оеогсе ЕПођ. Касније оду у Немачку, где се Соња у Хајделбергу 1869. год. упише на универзу да слуша математику. Затим је хтела своје науке да продужи. на берлинском универзитету, али су јој молбу гледе пријема, одбили. Соња се потужи професору Мелегзбгаз5-у ради кога је управо и дошла у Берлин и овом приликом није закуцала на затворени врати. М/ејега!газ5 се радо бавио са њоме и у раду јој помагао. Касније Ковалевска пошаље три своје мате– матске радње у ОоОпсеп — две из више аналитике — и на основу те дисертације промовишу је за доктора.

Када је завршила науке, врати се у Русију. После очеве смрти оду у Петроград, где 1878. год. роди девојчицу; касније се преселе у Москву, где јој муж постане професором, али га је наскоро изгубила. После мужевљеве смрти повуче се, живела је једино своме детету и науци. Тако усамљена радећи успела је да реши врло важне математске проблеме, о које се многи научењаци узалудно мучили. На основу тих њених радова позову је 1884. год. у Штокхолм, да на тамошњем универзитету заузме катедру професора математике, где је остала све до смрти. Ово је први женски универзитетски професор у Европи!