Žena

РЕЈЕНЈА 8 Једна загонетка.

Уредништво „Жене“ добило је вест, да је епископ Змејановић завештао 100 хиљада круна за сад још на стипендије својим рођацима, а доцније да интерес тога фонда иде на оснивање школа за домаћице. У тим школама би се одраслије ратарскедевојке поучавале у свему, што им је потребно за живот; тамо би оне стекле најглавније појмове о животу и свету. Научиле би, како се држи у реду кућа, како се одхрањују и васпитавају деца; тамо би у опште научиле, какве су дужности жене у данашњем свету. И нема сумње, да. у тим школама чији би течајеви трајали неколико месеци или годину дана, требало и морало да буде речи ио правима жене.

Други су народи већ од дужег времена увидели, да ново време има и нових потреба, па су већи створили школе за домаћице. И часопис „Жена“ покретао је лане у више пута то питање, јер је доиста време, да и ми пружимо жени оно што јој је најпотребније, јер не може тако остати, да се данас тако много тражи од жене, а да јој се не пружа прилика где ће то да научи.

У нашим крајевима нашао се архијереј српски, да искорачи примером напред и оснује фонд, из кога би се подизале школе за домаћице. Колико ово много вреди, али још више вреди први пример и потстрек, а још више морамо се радовати када видимо, да српски архијереј схваћа напредну мисао и води бригу о времену,у коме живи данас народ. Овакав догађај мора нас испунити са задовољством и захвалношћу. И сада би лепо могла оставити перо из руке и да станем, али и нехотице излази преда ме једна загонетка. Наш је архијерејски синод донео недавно једну уредбу, и то једнодушно, која је дубоко увредила народ и распалила страсти, јер није оснозана на закону и не води рачуна ни најмање са духом времена и са напретком народа нашег. Та синодска уредба сметаће врло много нашем развитку, а ми хоћемо и морамо напред.

%1