Žena

38 ВЕНА

Обраку, јер у том питању живимо у мрану. (Озбиљно ћеретање.) Од непознатог писца.

Целе сам лањске године писао у „Жени“ о браку. Бајаги зато, што у том питању још увек лутамо по мраку, али радо признајем, да у ту ствар нисам унео светлости. Шта више, на крају године кавао ми је неко, да сам кров целу годину писао о свему и свачему, само сам око главног питања обилазио као мачак око жеравице.

Онај, који ми је то казао, имао је право. Само кеажите и ви мени: Зар није и то нешто, целе године говорити о једном предмету, па не кавати о том предмету ништа. Наша се модерна књижевност ретввија баш у том правцу, а и ја сам син свога времена.

Иначе могу навести и то, да још нисам изашао ни из увода. Чак и онај ко није био никад ожењен, могао би о том питању писата без краја и конца, а ја сам већ тако дуго ожењен, да ми се већ чини, као да сам од увек ожењен и тако рећи ожењен и дошао на свет. Ако ми пође једном за руком да уђем у ствар, може бити да ћу кавати и више, него што ће вам бити мило.

Главно је, да је слободно могло изостати оно, што сам до сада писао, те по томе нико није ништа изгубио што оно није прочитао И тако се може рећи да је ово нов почетак.

Дакле, да побришемо оно лањско, па да почнемо испочетка оно, што нема ни почетка ни краја.

» 7

Има ли кога да може казати: шта је то бракг! Ако га има, нека изађе на среду и нека каже, али ја држим да таквог нема. Има до душе пуно дефиниција о браку. Али друкчије тумачи суштину брака поп, друкчије правник, друкчије лечник, друкчије социолог. Друкчије га тумачи наш закон, а друкчије закон у другим земљама. Али дајте ви мени дефиницију о браку, па да сви кажу: Тако је.