Žena

ВЕБЕЗННА 89

Н. пр. да узмемо воду. Вода је хемијско сједи њење из два дела хидрогена и једног дела оксигена. И онда — тачка! 'То су утврдили сви. И они код нас и они у другим деловима Европе и они у Азији и у Африци и свуда. Но дајте ви сад мени такву дефиницију брака. Брак је друго овде, а друго у другој земљи. Брак је друго ва Петра, а друго за Павла. Да је брак какво хемијско сједињење, лако би с њим, али је друштвено сједињење, које се не може стрпати у формулу. Н пр, како ће те да дефинишете брак код Зулу-Кафера Тамо у једној истој на сеобини, у једном селу, живи у браку човек са једном женом, у другој колеби живи човек са више жена, а у колеби до ње, живи жена са више људи. Све је то тамо брак, и не може абог тога нико никоме ништа.

Један врдо учени професор, Европејац, кад је видео све то, взинуо је од чуда, а писао је о томе врло дебелу и врло учену књигу као о нечему необичном. И њему сиротану за све време док је писао ту књигу, није ни један једини пут пало на памет, да је исто то, можда само мало друкчије, могао видети и у Европи, а нарочито у његовом Берлину.

Најлешше је, да останемо при оном, како наша црква тумачи и исповеда, наиме, да је брак света тајна. Но брак је и много друго, и ја ћу данас да пишем што шта о томе, како је брак велико, врло велико разочарање. Са тога гледашта улазе у брак врло многи као да улазе у седмо небо, па после падају ив тога седмог неба доле. Зато је може Сити и кавала Христина, шведска краљица, да за брак треба много више смелости него за рат.

Што у нашем браку и,ља обично разочаравања, није чудо. Сви се ми градимо лепши него што смо, душевнији него што смо, паметнији него што смо, а обично и богатији него што смо. А брак врло брзо утире с нас оно разноврсно белило, с којим смо премавали и лице и душу и све друго. Брак подиже убрзо или полако завесу са свега. Он разголитава и нашу памет. Неко је казао, да пред својим коморником није нико велики, па ни онај, кога обожава цео.