Žena

ЖЕНА 41

мираз, али му је тај грош изашао после хиљаду пута на теме. Сваки дан је нешто вановетала, што по његовом мишљењу није било потребно А кад се он извлачио, она би увек говорила: — Па кад већ ти нећеш, онда ми дај да купим за онај грош, што сам ти га донела. Један је грош донела, а хиљаду га је пута искала.

Онај тврди господин хтео је то да избегне И изабрао је девојку, која му је изгледала најштедљивија, јер ће му та ваштедети много грошева на дан То је била девојка, која је свако јутро пила белу кафу бев шећера. Но када су се венчали и сели прво јутро да доручеују, млада госпођа ивручила је пуну шаку шећера у шољу. Он се изненадио, и тражио је, да му разјасни ту промену. А она раврогачено рече: — Ја не знам, драги мој, шта би ти хтео! Доста сам ваљда код куће пила неослађену кафу, па зар сам се вато удала, да то радим и садг И он се срушио из седмог неба; јер је знао шта ће после тога доћи. И дошло је!

Многа се жена равочара, јер види, да онај, који је до пре венчања увек био тачан и држао реч, од једном не чини то увек. Оде на „четврт сата“, пријатељи га задрже, и од четврт сата буде и два Или јој обећа какву ситницу, па не испуни. Знам жена, које после нападају мужеве како немају карактера. Кад сам једном негде наишао на такву препирку, муж је кршио руке и питао: — Ако бога внаш, кажи ми, може ли човек у свакој ситници да одржи реч жени Кад би то морало бити, зар овда брак не би био пакао 2!

Кад смо били насамо, покушавао сам да га на: учим. — Ја својој жени не обећавам ништа. Увек кажем: — Не може нико знати шта ће се све догодити и кад ћу се вратити; или кажем: Изгледа ми, да ћу то моћи учинити! или: Бог милостиви рукује са свачијом судбином, па и са мојом. Напослетку су наши дедови били веома мудри. Увек и уза сваку реч су говорили: Ако бог да! — Но наравно, за време док јој се удварао, бог је увек дао што је он хтео, па вар сад да буде бог крив, што он више не одржи увек реч2