Žena

40 ВЕНА

свет. А колико је жена, које још после 6 недеља држе, да су им мужеви идоли: !

Нећу да кажем, да у браку не излазе јасно на светлост и добре стране. Али обе брачне стране показују пре брака и сувише своје добре стране, а претрпавају и сувише своје злз стране, да обично буде врдо много разочаравања, а врло мало пријатног из. ненађења. Има примера, да су се неки истински заволели тек у браку, али је много више примера, да су се у браку омрзли. Многи се у браку поправили, ал' многи и пскварили. Многи постали гори, али многи и бољи. Да нема овог што сам напослетку навео, брак би био пакао.

Кажу: какав је муж, таква ће временом постати и жена. Наје свуда тако. Негде дотера муж жену, негде жена мужа. А има да се тару и узајамно изглачавају. Моја ми је мати говорила, да после десет и двадесет година мора личити муж на жену и жена на мужа. Онај узајаман живот научи их да једнако мисле и једнако осећају. Где тога нема, мора да се равиђу, или је тамо сложан живот немогућ. Но о свима тим случајевима ја данас нећу да пишем. Хоћу да говорим о равочарању, које је тако често, па и опасно.

У новинама или романима врло је често реч о неким медљаним недељама. То су прве недеље у браку. Негде су то медљани дани, а негде и медљани ме сеци. Али баш те медљане недеље или медљани ме сеци сведоче, да сне друге недеље и месеци нису више тако медљани, што значи, да већ после веома кратког времена наступа разочарање. Престао је у ушима вујати сватовац и савио је своје лишће зелени рузмарин.

Не бојте се! Не пада ми на памет, да исприча, вам трагедије, јер хоћу само да ћеретам. Хоћу на лаким примерима да покажем, како долави равочарање

Један господин, који је био доста имућан али тврд, одрекао се мираза. Хтео је да узме сироту девојку, да после не истражује и зановета.

Увек му је била у устима прича о оном грошу. Једна је девојка донела мужу само један грош у