Žena

ВЕНА 49

надокнадила пзгубљену топлоту од 2500 калорија. (Када у идућем броју „Жене“ ивнесемо таблице из којих се види, колико која врста хране има у себи беланчевине, колико масти а колико угљених хидрата, онда ће лако бити домаћици да удешава, свој јеловник према овоме, или да га контролпра.) Човек који је тежи, п који више ради, треба да по сваком килограму тежине употреби храну која произвађа 40 калорија топлоте, а ако мање ради, доста је 37. Жени је мање потребно хране, од прилике са једном петином мање од човека, који ради лакше послове. Човеку осредње тежине који ради теже послове, треба храна у којој има 110 грама беланчевине, 500 грама угљених хидрата, и 60 грама масти. Човек који ради врло тешке послове, треба да има храну у којој је 120 до 180 грама беланчевине, 500 грама угљених хидрата, пи 100 грама масти. Такав човек изгуби не 2500 калорија дневно него 83550 калорија, зато му и треба више хране Но ти људи обично и сувише надокнађују изгубљену топлоту у телу — алкохолом.

Најзгодније је да се потребна количина хране пзрачуна по тежини тела. Човек осредње тежине који умерено ради. треба просечно по сваком килограму своје тежине 1'' грама беланчевине 0:85 грама масти и 7'' грама угљених хидрата. Сада ћемо приметити још и ово: Тело наше није у стању да употреби сву количину беланчевине, масти и угљених хидрата које има у храни. Један део излази из тела неупотребљен напоље, али је у свима горњим рачунима узето у обвир и оно што тело неће употребити него избацити из себе. 'Г. ј. када кажемо да у кромпиру има 20:> процената угљених хидрата, тело неће употреби свих ти 20 процената него мање, али је то већ узето у обвир и не треба за сада при овом рачуну ни најмање да нас буни колико ће тело употребити а колико ће избацити, јер је то већ узето у горњи рачун.