Žena

50 НИЦА

Књижевност и уметност.

Алкожолљ и Свето Писмо. Написао Бранко Ролер. Приказано сваком пријатељу српског народа. На 32 стране, мале осмине Цена 20 потура. — Покрет против алкохола узима и у нашем народу све јаче размере. Па и ова књижица војује противу алкохола, Војује против сваке капљице његове. Бори се против умереног пића, а истиче ону изреку професора Реша: „Умереност је најкраћи пут до пијанства“.

На почетку износи писац изреке знаменитих људи против алкохола. На пример:

Свет се плаши колере, међутим алкохол је много веће

зло. — Балзак. :

Кад бих имао власт, написао бих великим словима на вратима сваке биртије: „Овде се продаје колера“. — Егапс15 Адатв5.

Здраве ракије нема; има само разлике у степену опасности. — Др. А. Форел. · Они људи, који зготовљавају или дају правити пиво, . вино, ракију и остала жестока (алкохолна) пића, одузимају лебац из руку народа и претварају га у отров. — Дарвин.

Највише нам користи оно опојно (алкохолно) пиће, које не пијемо. Због тога само апстинент (човек, који се потпуно уздржава од сваког алкохолног пића) може бити телесно и душевно свеж. — Др. Грубер.

У одељку: „Пођимо у борбу против алкохола“. износи писац да између непријатеља културе и напретка без сумње на прво место долази алкохолизам. Алкохол је дакле она опште распрострањена болест народа нашег, која нас упропашћује здравствено, умно, морално и економно, једном речи, која нам јако смета културном напретку нашем.

Да је ово тако, о томе нас уверава наука, која је несумњиво утврдила да је алкохол односно сва пића, у којима се он находи (ракија, вино, пиво, рум, коњак, шампањер, разни ликери ит д)иу врло малим количинама при редовној и сталној употреби од штете по све наше органе, а нарочито је од штете по живчани систем наш и центар ње-

_. тов — мозак. | У одељку: „Алкохол и Свето Писмо“ наводи писац

„главна места из Св. Писма, која осуђују алкохол. Онда пре„лази на децу и вели:

# +