Žena

Н

| | |

Р"

ВЕНА 5л

у року од три године после смрти женине поново не ожене.

И још неке друге америчке државе, као Парагвај и Масашисе од скора су увели порез на нежење.

Сви до сада предлагани порези на нежењеност или су већ у пројекту или су после кратког живота пропали с тога, што нису били подесни и што се није имало обзира према оним нежењама, који су силом околности приморани да то буду.

Исто тако с тиме није постизаван никакав прираштај становништва, нити је подигнут морал, што се при донашању таквих закона такођер у првом реду има на уму.

Не туци жену.

У Америци је након дугог времена опет једном употребљена у Центервиљу (Мариланд) стародревна казна, позната под именом „Мгррше Роз!“ — јавно шибање на сталном и за то одређеном месту према осуди народног суда. Кривац је био неки Лаврентије Стинер, који је немило излупао своју жену и за то га је народ осудио на шест јавних шиба. Стинер је сам захтевао, да његова жена присуствује извршењу казне, коју је према своме сопственом признању потпуно заслужио. Његовој жељи удовољише и посадише му жену близу „Мтррта Р.зја“, да може све тачно видети. Стинер се добровољно подвргао казни не тренувши ни оком, док је његова жена горко плакала. Кад је пао шести ударац по скрушеном мужу, сви су присутни 'одахнули. Горње тело ишибаног Стинера покрише поњавом и одведоше га у оближњу кућу, где су му лечници опрали и намазали леђа, те му дали окрепе, а онда га пустише, да пође својој жени, која га је једва дочекала. — У Америци — свашта.

ара

Белешке 0 здрављу.

Празници и дечје здравље.

Долази Божић, долазе празници, када хоћемо да обрадујемо децу тиме, што их кљукамо и купујемо им разне играчке. А кад прођу празници, видимо да су деца имала само штете и често се поболела. О свецима, када је у кући