Žena

228 А БОГА

човека, да своје гњездо учини чистим, угодним, пријатним и лепим. Свакој, дакле, жени; од сељанке па до властелинке, познато је да су старање и брига о кући њен посао. С тога и видимо само жену као вредну радницу у кући и домаћицу. Жена се истрајно стара да јој кућа буде угледна и напредна; да живот у њој буде што угоднији и пријатнији, а да стаје што је могуће мање. И то јој је све природна дужност. Од ње се ни једна паметна жена не извлачи, па ма како биле добре или рђаве њене материјалне, моралне и интелектуалне прилике.

Што се пак тиче Српкиње као домаћице и љубави спрам куће, може се, у опште узевши, рећи да је она у томе погледу доста напредна. Српкиња као домаћица стоји на много већој висини, но жена многих културнијих народа, које сам ја познала. Ово важи за Српкињу грађанку која живи у вароши, а у неким нашим крајевима и на селу. Међутим и Српкиња сељанка, изузимајући извесне крајеве Српства, ма како још да је далеко њен рад у кући од онога што би требало да буде, ипак не стоји ниже од сељанке у доста других већих земаља.

Специјално код вас, у вашем делу Српства, жена као домаћица далеко је дотерала. Молим да се ово не сматра као комплименат упућен вам с моје стране. ја износим овде само моја опажања. И ако сам скоро кроз све српске крајеве прошла, ја збиља нигде нисам наишла на бољу Српкињу домаћицу но у вас. И не само у Српству, већ и у иностранству, ја нисам нашла жену која своје домаћичке дужности тако дубоко схваћа, које су тако нераздвојене од њеи које она разуме тако свестрано као Српкиња из ваших крајева. Чула сам да је Холандкиња најбоља домаћица на свету. Могућно, али ја и ако нисам никад видела Холандкињу на дому, сумњам да она умешније руководи пословима куће од вас. Верујем да је практичнија од вас. Верујем да уме боље да доведе у равнотежу своје издатке с приходима, као да и у великом кућњем послу уме боље да сачува своје здравље, од наше жене, али не верујем да стварно ради више у кући од вас.