Žena

416 ЋЕ НА |

ћаше, па на једном месту дигоше зајам на годишњу отплату уз повољну камату, и сами су стајали добри за дуг, да ће га сељак редовно отплаћивати.

И после четири жетве наш је сељак прогледао и дануо душом, а полако почео је иметак принављати. — Оваких и сличних случајева било је више,“ и то је дало повода, да се људи здруже, а кад је основана земљорадничка задруга, престало је и пропадање у селу.

Милевина кућа је добро стајала, па је она : могла доста добра и милостиње чинити, Здравим одраслима нашла је рада, старима и изнемоглима пружала је хране и потпоре, а деци помоћи, да се . издрже и упуте у живот. Њихова многобројна породица захтевала је сама доста бриге. А већи део те бриге спао је на плећа Милевина; то је било онда, кад је била млађа, а кад је постала старија, онда је сама по себи скоро сву бригу бринула. Кажу, нико се.није умео за што збринути као она, па су зато све на њој остављали. У првом реду старала се, да од њихове деце постану људи, спремни за живот. Мушкарци су лепо израсли, добро школовани и практично спремни економи. А женске лепо развијене, умно богате и душом спремне, да скоро свака од њих постане по једна сеоска дика и да у том наследе Милеву. Но, како се ста- | рала за своје у кући, тако се старала и даље, за ширу породицу, за своје сељаке. Где је требало речима и саветом, а где и новцем испомоћи, ту је , она своје учинила. Зар је једно сироче заодела и помогла му, да се школује. Није увек све сама чинила, али није ни хтела сама да чини, него је склапала друштво, да сиротана издрже. Она је примером напред ишла и највише месечно давала, а уз њу давало је још неких петнаест кућа, па је | тако обвезала петнаест породица, да се не брину само о себи, него и о свом ближњем. А сиротанче је опет обвезала, да дугује вечите захвалности свима њима, управо своме селу, које га је одњијало и створило вредним мушким или женским чланом

друштва и народа. — На тај начин стварала је она