Žena

120 ЖЕНА

има необично мало гвожђа. Професор Бунж је рекао: Деца која су изашла из периоде сисања, не треба да добијају млеко као главну храну. Многи прописују слабуњавој, малокрвној деци млека, а баш тиме погоршавају зло. Клороза, бледило престаје, чим добију деца мешовиту храну, У којој храни има доста зеља и других варива. У тим вегетабилијама има много гвожђа и алкалија, што је за крв веома потребно, Деца, која пију много млека и не маре другу храну осим млека немају прохтева. И за ту децу нема друга лека осим мешовите хране.

Деца која једу много меса изгледају здравија у лицу, од деце која пију много млека. Ако таква деца једу још много масла, онда имају по лицу тавну, жуту боју. Мокраћа такве деце тавна је и има талога, а родитељи се плаше да се појављује болест у бубрегу. Али чим та деца почну јести мешовиту храну, изгуби се и то.

Деца која једу само снажну храну имају често кожне болести, бубуљице, перути, мехуриће и слично. (све ве пео тешко отклања док једу ту храну, а чим почну јести мешовиту храну, брзо све нестане. И нервоза се ствара и помаже том такозваном „снажном храном“.

Ми не желимо да децу спремамо за вегетаријанце. Напротив! Неразвијеном детињем организму потребно. је месо, јаја, млеко. Али му треба и биљне хране, зато не кљукајмо

децу само једном храном. Ово важи највише за децу од

друге до треће године, јер кад дете пређе трећу годину оно се већ и само брани од „снажне хране“ и тражи зеља, воћа и друге вегетабилије.

У томе добу деца се већ више јуре по пољу, те им онда „снажна храна“ не шкоди баш у тој мери, као што им шкоди раније.

Мојсије и данашња хигијена.

Мојсије је издао врло много практичних средстава о чувању здравља код Јевреја. Ми ћемо навести неколико њих. Односно рада и одмора он је одредио известан одморни дан, чији је социјални значај тек у најновије доба, а нарочито у погледу заштите радника, дошао до уважења. „Шест дана треба да радиш и да свршаваш све своје послове, али седми дан је субота Господа, твога Бога. Онда не треба ништа да радиш, ни твојсин, ни твоја кћи, ни слуга твој, ни слушкиња ни-