Žena

ЖЕНА 121

ти странац који живи у твојим капијама“. Овај препис примила је најпре млада хришћанска црква као недељу, а доцније као празник. На жалост у последње време то се мења, јер га неки хоће да замене осмочасовним радом, а други опет хоће сасвим да укину недељу због тога, што она смета неограниченом индустријском раду и промету. Али боље би било, да се ово не мења. Сасвим се поуздано може тврдити, да радна снага и успеси како оних људи што раде умно тако и телесно, неби се могла у данашњој великој тражњи одржати, да није кроз хиљаде година постојао овај празник, који је људе снажио и сачувао их од живчане слабости која може као зараза да завлада. А поред једног дана одмора Мојсије је одредио шест радних дана, који су трајно повећали људску спретност и радљивост. Њему је изгледало да то најбоље одговара хугијенским изискивањима и то се обистинило не само са здравствене већ и са привредне стране. „Народно Здравље“.

Смемо ли спавати после ручка.

Многи се лекари јако опиру спавању после ручка. Но то је тешко у свима случајевима забранити. Ко ради много било телесно било душевно, па после ручка осећа потребу да мало проспава, може то учинити, али то спавање не би смело трајати дуже од четврт или по сата. Онда ће нестати умора и ми ћемо се осећати свежи. Ако спавање после ручка траје сат или дуже, онда ћемо се после спавања осећати још већма уморни но преи осећа ће се нерасположен и неспособан за рад. Ко не осећа потребу да спава, или не ради напрезно, тај не треба да спава. Свакојако је добро избегавати сан после ручка, али је добро ако се после јела мало одморимо.

Како да хранимо болесника 2

Када је болесник у постељи, треба догурати тик до постеље сто, тако, да се један део стола пружа преко постеље. Најбоље је направити сто за болесника, који је низак и чије су ноге тако удешене, да обухватају обе стране постеље. То није скупо. Болесник ће без муке моћи да једе на таквом столу. Таквих столова има данас у свима санаторијумима. Приликом јела и пића треба болеснику подметнути јастуке под леђа, а где је потребно и своју руку. Када пружамо болеснику воде или чисте чорбе, млека, тре-