Žena

ЖЕНА 189

граха начини рупу. Онда узми ситно туцаног бијелог лука, размути га с винским сирћетом и прелиј преко. папуле. У другој шерпици угриј уља, па кад је уље вруће помијешај у њ мало црвене паприке и одмах скини с ватреи прелиј преко папуле. Ова се салата једе обично уз пост. Херцеговачки уштљилттци. Умути 2 јајета са 3 велике чорбене кашике млијека, заспи толико брашна, да добијеш мекше тијесто него што правиш за крапфне, посоли, излупај добро кашиком мећи тијесто на врућу маст као мале колачиће. Печене метни у тањир и поспи киселим млијеком, покри капком и метни мало у пећ, да се пиктијају.

Босански штрден. Узми јагњећу бијелу и црну џигерицу, опери их и метни да се кувају у сланој води, међутим скувај "|, шоље пиринча са 1 шољом воде. Тада испригај главицу ситно резаног црвеног лука на кашици масти и на тај лук додај куване џигерице, које си ситно исјецала и све мало препригај, онда саспи кувани пиринач, уби 3 јајета, метни соли, бибера, першунова листа и три чесна ситно сјецаног бијелог лука. Све измијешај и саспи у јагњећу марамицу, уви марамицу да надјев не испада и метни у подмазану тепсију и пеци у рерни. Кад је ширден лијепо поруменио, извади га из тепсије на тањир и служи уза њ умак од бијелог лука.

Јетреница на србијански начин (Сипосепрга!п). Узми јетреницу (лунгенбратн), огули с ње све кожице, кости и лој, посоли је, побибери, испровлачи сланином и бијелим луком, поспи је растопљеном масти и пеци је у пећи, само је чешће њеним соком полијевај и виљушком избоцкај. Кад је печена изрежи је на танке комаде и полиј је растопљеним кајмаком, у који си додала ситно сјецана першуна и лимунова сока. Уз ово сервирај салату српски ајвар.

Јагњећа катама на србијански начин. Узми 1 кг. јагњетине од груди, исијеци је на 10 комада, а међутим угриј у шерпи добру кашику масти и на ту врућу маст мећи јагњетину да се прига нагло док не порумени. На то додај 1, кг. младог зеленог црвеног лука, и У, кг. младог бијелог зеленог лука, ситно резаног заједно с перима, посоли, и лук мало препригај. Кад је лук омекшао додај У, кашике брашна и црвене паприке, па и то двоје мало испригај, онда наспи толико чорбе или воде, да сок буде нешто гушћи, додај