Žena

190 ЋЕНА

ситно резаног першунова и копрова лишћа. Све још добро прокувај и, прије него ћеш носити на сто, приспи кајмака.

Цариградски ражатљлокум. Метни у нову шерпу 1", кг. шећера и 2 литре воде, да се шећер на ватри истопи, Међутим размути у другој посуди у "а литре воде ', кг. укусног пудера (Наагридег) и то саспи у растопљени шећер. Све то добро измијешај и пусти да се кува непрестано мијешајући, али нипошто наоколо, него само одозго дољеи обратно, само пази да не загори. Кад се већ почне згушњавати метни 17 грама препарираног и добро згњеченог прашка (Мешзгејт) да не би било грудице. Кад је готово (а то ћеш сазнати тако, кад манеш кашиком преко шерпе, па остаје чиста) онда додај 2 капи ружиног уља, измијешај и саспи у тепсију, коју си мало помазала уљем од бадема. Ако хоћеш да обојиш рахатлокуме, обоји их неотровном црвеном бојом, (аЈКкегтез) коју можеш узети у апотеци. Хладне изрезане рахатлокуме уваљај у шећер.

Слатко од читаве томоратџе. Узми неколико лијепих поморанџа, па им на еренде остружи црвену кору, затим их прокувај у неколико вода, па кад су мекане метни их да у хладној води преноће. Сутра дан изрежи поморанџе на лијепе комаде, повади им коштице, метни их у укуван шећер и кувај дотле док не видиш да је сок довољно густ, онда додај сок од лимуна. На , кг. поморанџи иде 1 кг. шећера и ', лимунова сока.

Цртогорске кратфине. Умути добро 30 дека бутера; к томе додај и закувај тијесто са 4 кувана, (пасирана) протиснута жуманца, 40 дека брашна, 2 пријесна жуманца и рибаном кором од лимуна. Тијесто растањи мало дебље, него што је тупа страна од ножа и вади са калупом, који је велик као форинта. Затим помећи у подмазан плехи пеци. Печено тијесто надјени са овим надјевом: умути у 1 лонцу на ватри 2 жуманца са 4 деке шећера, |; литре повлаке, ; литре јако куване кафе. Кад се почело гуснути, скини с ватре, охлади и у то помијешај 10 дека свјежа умућена бутера. Надјени 2 и 2 комада. а сваки надјевени прели остаклицом од чоколаде.

Обилићева торта. Умути добро 6 жуманаца са 27 дека шећера; к томе додај 27 дека самљевених ораха, мало цимета, мало туцана каранфила, снијег од 6 бјеланаца и 3