Žena

ЊЕ а | 289

и „жена“, која је тако карактеристична за Црногорца у опште.

Требало је бити социјалним генијем, човеком високих моралних и духовних особина, ретким политичким аукторитетом па се решити на сумњиви корак, који је оцењујући положај, обећавао само једну комедију у будуће, боље рећи, — један празни фарс без садржине, једну друштвену болест и заразу, која би се морала кад тад штетно, врло штетно, одазвати на наш млади нараштај. Сјетите се само, какву је буку у народу изазвала наредба Петра Великог — да се брију браде и да женске посјећавају театре, па ћете појмити како је ризичан био корак — оснивати у Црној Гори, назад готово по вијека, средњи а не нижи завод за младе девојчице, јучерању чобанчад, чије име кад је изговарао Црногорац, обично је додавао: „да опростиш, или опростите“, т. ]. другима речима — стидио се је од њих. Али, као што је у Балканској Царици наш Узвишени Господар пјесничким пером у лицу Данице нацртао дивну слику ненадмашиве лепоте и родољубља, тако је и на делу положио темељац — камен друштвеном ослобођењу те вечне паћенице — црногорске жене, њеном духовном. моралном и физичком развитку. У овом тешком и великом предузећу осим спољашње моралне и матријалне потпоре, која је већ била ту у лицу блаженопочивше руске Царице, потребна је била и потпора домаћа, са стране наших црногорских жена, чијем је духовном препорођају и намењен био млади завод, И таква се је потпора нашла: Узвишена Супруга Њ. Кр. Височанства, тада је млада црногорска књагиња, рођена Црногорка, са жаром, који је својствен избранијим женским натурама, пошла је на сусрет жељама и тежњама Свога Господара и са свом њежношћу мајке пригрлила новорођено · чедо — девојачки институт на Цетињу, — чија је судбина тијесно скопчана с бригама и старањем око њега његове узвишене Покровитељке.

Прва управитељка Института Надежда Петровна Пацевић дошла је у Црну Гору 1870, год. На почетку број ученица, разуме се, није могао бити велик, наиме свега 13, и то родом Српкиња, православне вероисповести.

Но у току 10 година 1) саграђено је ново здање; 2) повећано је наставничко особље; 3) израђен је наставни план са 5-то годишњим течајем; 4) примљено је у завод 65 уче-

5