Žena

302 МЕЕНР НА.

ли се крећу, подижу и гину народи а да и томе нема при-.

родна узрока“)

Наши стари летописци бележили су само имена владара: кад су се родили и кад умрли2 О ратовима су бележили годину и дан главне битке. Највише још имена војвода. Није им долазило ни на памет, да обележе ступањ народног развитка, нити су помишљали, да и то може у животу народа бити од уплива. А нису ни сањали, да има и природних закона, који управљају људском судбином и животом. У оним летописима и неким повесницама су појединци све, а целина ништа.

Паскал је некада исписао ово: — Да је нос у Клеопатре био краћи, цела земља би изгледала друкчије. Тако је ето и нос „заносне и дражесне“ египатске краљице ушао у историју. Од дужине њенога носа није зависио само изглед њенога лица, него бајаги и изглед целе земљине кугле.

До душе, та је лепа жена занела Цезара, а залудила је сасвим Октавијана. Он је заборавио све своје дужности, а живео је само ње ради. Лепи нос заносне Клеопатре заиста је имао уплива на историју, али врло пролазна уплива. Кад је загрмео Рим, убрзо беше крај и тадањем господару Октавијану, а и Клеопатри.

Неко је рекао, да се не може седети на бајонетима. Може се и то, али не дуго. Може се грешити и против природних закона, јер и они нису као мачка да огребу чим их дирнеш, али се не може грешити дуго.

Данас су носеви лепих жена, па и воља царева и краљева мање опасни, иако они и у старија времена нису били у стању да одређују стални правац историјском развитку, него су само привремено сметали, као што најбоље доказује краљ Милан и његов син Александар. Са развитком народне свести, та се свест и снага народа све већма прогурују напред. И ми видимо данас све јасније оне природне законе, који су нам били пре много скривенији, а некада сасвим непознати.

Но да рекнем још коју, нарочито о рату. У свету није само човек, који живи у друштву и има своје организације, Нама су најбоље познате пчеле. Али има мрави, који имају своје вароши и друмове, имају свој домаћи живот, имају своју „стоку“ (неке животињице) које музу, и гаје чаки

#) Види моју књигу: Несавремена и савремена историја.

ананас оса