Žena

НЕНА 303

неке гљивице. Поврх свега, имају своју краљицу и своје војводе и воде ратове. (О тим њиховим ратовима пита један културни историчар ово: Кад се на пропланку какве шуме сударе у великој битци две војске термита, ко би још бележио дан и сат, кад се та битка догодила И ко испитује за имена њихових главних јунакаг И ко тражи у појединим мравима узрок тих ратова2 Таквог би исмејали и прогласили лудом. И ко би још те догађаје приписивао вољи појединих мрави и описивао неке мравиње сплетке пре њиховог рата 2

Заиста! , Кад је о мравима и њиховим ратовима реч, ми гледамо у томе неку нужду њихова живота, неку потребу њихова друштва. А има доста историчара, који се и данас још усуђују писати, да су најновији балкански рат изазвале сплетке Русије, помогнуте Енглеском и Француском и да су томе рату узрок још само некоји пакосни српски политичари.

ја сам увек истицао, да историју народа треба писати, колико је год могуће, у оном правцу, како је напред споменуто. Ја не пишем историју, па да би се морао заронити на дно и тражити опширно основе који су владали развитком Србије и народа српског. То би далеко одвело и морало бити веома пространо. Ја не пишем чак ни историју овога рата. Ја износим само поједине одломке овога рата. Износим из мојих новинарских бележака тек понешто што сам видео и осетио.

Али не тражите од мене да вам у овим белешкама описујем све саме ратне занимљивости, да истичем само поједине јунаке, да тачно бележим колико је где било војске и ко је управљао којим крилом..

О томе ће бити доста мало. Када сам прегледао моје белешке, уверио сам се, да ме нису много занимале појединости, него су ме већином занимале прилике, из којих су се развили догађаји. Наравно биће речи и о особама, јер нисмо мрави, којима не знамо имена. Но ја нећу овде цртати особе, а догађаје само у вези с особама, него ћу цртати догађаје, а само у вези с њима особе. И колико могу, гледаћу да истакнем не само оно, што се догодило, него зашто се то догодило и зашто се тако морало догодити.“

Јасно је, да није лако посматрати догађаје са овог гледишта. Ако писац и није у свему могао да изведе свој програм, ипак је покушај модеран и занимљив.