Žena

914 ВЕНА

Наш народ у неким деловима Босне и Србије једе пужеве, али их пече на ражњу или прави од њих паприкаш. О жабама већ неће ни да чује. Но како је почело, ако нас само још јаче стегну са порезом, хоћемо, верујте, јести не само жабе и пужеве, него и скакавце, као свети Јован у пустињи.

ђелешке из здравља.

Како се лечи шкрофулоза.

Шкрофулоза је врло опасна и тешко излечива болест. То је јектика у жлездама, која, ако се на време не лечи, у већини случајева, пре или после пређе у јектику беле џигерице — плућа.

Шкрофулоза се јавља поступно, лагано и неосетно.

Клице јектике доспу у жлезде најчешће: на уста и нос. кроз какав шупаљ зуб, или кроз какву раницу у устима.

Чим доспу у коју жлезду, она затекне, повећа се и постане тврда. Од те жлезде заразе се и околне и захвати цео сплет жлезда на површини дубље на врату, више и испод кључњаче, под пазухо и испод попрсне кости.

Жлезде могу да затекну јаче или слабије, и да се одмах на први поглед примете.

У почетку су те жлезде покретљиве, доцније прирасту за кожу, омекшају, провале се, гноје и остављају тешко излечљиве границе и неправилне ожиљке.

Но, поред тих промена на самим жлездами, пати и цело тело.

Такви болесници су бледи, слабуњави, без воље на игру и рад, немају прохтев за јело и стално опадају.

Поред тога код њих се јављају и друге промене, које стоје у вези са шкрофулозом.

Тако, они имају заптивен, затечен и изнутра закрастан нос. Горња усница чисто затекне. Очњи капци, а нарочито ивице отекну. На беоњачи ока, са унутарње или спољне стране, често се јавља јаче или слабије праменасто црвенило, које се свршава на рожњачи ока белим чирићем, који оставља непровидан ожиљак.

Дакле, шкрофулоза није само болест жлезда, већ услед тога пати и цело тело.