Žena

ВЕНА 315

Зато лечи шкрофулозу што пре и то овако:

Чим приметиш да ти дете не напредује, да је бледо и сувоњаво, да не једе добро, да му не прија ни оно мало што поједе; ако је пуно, да она пуноћа није чврста и румена, већ млитава и бледа; тада опипај свуда око врата детињег да ли има ма и једне затечене жлезде.

Ако се то нађе, онда упитај лекара за савет,

Ако пак не нађеш, јер може бити каква затечена -жлезда иза попрсне кости или где у трбушној дупљи, онда се јави лекару да испита, да ли има ма какав сумњив знак на то.

Али не чекај ни од лекара, да ти он сам помогне болеснику. Ту ти лекови много не помажу. Ту је потребна нега, чистота; здрав стан, кретање по чистом ваздуху, у пољу и шуми; добра храна: млека, јаја, зеља, спанаћа, зелена варива. сира и меса. Оброци нека су чешћи а мањи. Управо, храна нека је иста као и при лечењу од јектике.

Зими купај дете сваког другог дана у топлој води, где раствори по једну пуну шаку морске соли.

Лети пак купај тако исто, у ораховом лишћу.

Купање нека издржава за један до два месеца.

За време хладних дана, зими, дај детету да пије чистог рибљег зејтина или са јодним гвожђем. Рибљи зејтин нека пије једну до две кашичице на дан одмах по јелу.

Лети, а тако исто и зими, дај да пије Младеновачку селтерску воду и то трипут дневно, на ште, по једну винску чашу воде, помешану са топлим млеком или без млека.

Чим приметиш код детета црвенило у оку а има затечене жлезде, јави се лекару. Ту ти лекар може сигурно и брзо помоћи.

Против заптивеног носа ушмрчи свако јутро и вече слану воду, У једну чашу млаке воде раствори једну кашичицу обичне соли.

Поред свега тога, за време лета ко је у могућности, нека води болесника у коју нашу бању.

Смрдан бања — Ковиљача са својим добрим уређењем и лековитом водом и блатом одлично помаже против жљезда, и шкрофулозног запаљења носа и ока.

Исто дејство има а Матарушка бања до Краљева.

Лечење на Селтерсу код Младеновца: пићем млаке селтерске воде и купањем у истој, постигнути су одлични успеси против шкрофулозе.