Žena

616 ВЕНА

Кад дете сигра, оно зна, да то чини из забаве и задовољства. Треба да буде и забаве. А ту забаву треба удешавати, да буде детету корисна по здравље да очвршћује тело његово, или дух његов. У том правцу треба одабирати дечије сиграчке. Не треба ништа да буде некорисно или штетно.

Али како ће мати варошку децу да почне привикавати озбиљном самосталном раду. Кад нема прилике за то. Истина је нема је толико као на селу, у ратарској кући, али је има. Образована жена морала би створити такву прилику, па да је нема.

Колико се пута гура дете уз матер или послугу кад се нешто ради и тражи да помогне.

Али га отерају: Иди! Није то за тебе! А често се у кући савија рубље, нешто треба и слично, у чему би дете могло да помогне и волело да помогне. Наравно, у почетку не би било све потаман, али је то лако исправити, само треба имати стрпљења. Но и ван тога, што ће дете у последњим случајима помагати, треба детету дати неки посао, који ће дете стално и самостално вршити. Ако има у саксијама цвећа, треба детету дати да стално сваки дан залева то цвеће, да оно води о том бригу, да је то дужност његова. И треба пазити да оно после савесно у одређено време врши ту дужност. И не треба му сваки дан напомињати: Хајде чедо, залиј цвеће! Треба га оставити да се само на то сети, и тек кад заборави и прође време томе, укорети га. Деца воли цвеће, она ће распитивати о овом и оном и много ће научити. Доцније им се може говорити и о сполним органима цвећа и о расплађењу, На тај ће начин дете ући у једну важну природну ствар и неће стајати доцније пред неким тајанственим загонеткама. Где нема у кући цвећа, треба то цвеће нарочито набавити деце ради. Ако је у кући башта, онда је још лакше. Свако дете треба да има своју леју коју окопава, засејава и води бригу.

Другоме детету може се поверити посао, да држи новине у реду, да их скупља и оставља на гомилу. Да држи у реду књиге које треба да су