Žena

свака 3 месеца. Наручује се код уредника Исидора Бајића (Нови Сад — ЏШмидаск).

Добили смо овај књижевни оглас: У нашем издању изаћи ће кроз кратко вријеме пјесме нашег пјесника госп. Мићуна Павићевића под именом: Црногорски јунаци.

У овој књизи изнесени су извјесни црногорски типови и истакнута њихова јунаштва у борби за „крст часни и слободу златну“.

О првој књизи „Стари Мотиви“ или „Црногорски Јунаци“ — српска књижевна критика дала је најповољнију оцјену. О њој је изрекао повољан суд чувени научник госп. Д-р Милан Решетар, проф. на Бечком Универзитету.

Књига ће изнијети два штампана табака, а њена цијена је само 50 пара.

Иста ће изаћи у најсолиднијој и најукуснијој опреми. — Како је ово наше прво издање, апелујемо на све љубитеље српско-хрватске књиге, на своје знанце и пријатеље да се заузму око скупљања претплате и новац нам што прије упуте.

Молимо, такође све српске и хрватске листове, да би овај оглас извољели оштампати.

Књижарама 30% рабата. — Дворска књижара „Његош“ В. Н. Мартиновића, Цетиње.

Чешки издавач музичких дела за југословевску литературу. — За време балканског рата, у месецу новембру и децембру прошле године бавио се у Србији најчувенији чешки издавач музичких дела г. Мојмир Урбанек из Прага, оснивалац и сопственик предузећа Едисион М. У. који ужива данас светски реноме. Г. Урбанек први је подигао у Прагу велику кућу у којој се, поред његове трговине музикалија, налази велика концертна сала „Моцартеум“, музичка агентура, где се концентрише све што је у вези са музичком уметношћу. Г. Урбанек, који је велики пријатељ Словена и који радо помаже идеју словенске узајамности, допутовао је у Београд, да у доба највећих пожртвовања за своју отаџбину упозна српски народ, који га је задивио. Приликом бављења у Београду и посећивањем наших болница г. Мојмир се упознао са најистакнутијим члановима београдских отмених кругова са којима одржава стално пријатељске везе.

Г. Урбанек почео је издавати музичка дела, практична.