Žena

922 БРЕ ЗНЕЈА На све стране опажа се тежња за расипањем, за расжоши. То се види свуда: на улици, у парковима, у цркви Расипање и трошење на одело луксузно — то је само један знак тога зла. Свет живи на такав начин да прелази меру средстава којима располаже, Последице тога опажају се у трговачким предузећима која не успевају, у појавама банкротства, у кривичним парницама, у којима се огледају жнепоштење и обмана. Мора се по сваку цену сачувати привидно богатство. „Људи морају да изгледају као да су богати. Обмањивачи / лако могу преварити оне, који су лаковерни. Данас се мора оживети на великој нози, господствено; мора се становати у отменој кући; морају се приређивати богате гозбе и ручкови; морају се пити скупа вина, по негде је потребно има"ти и господска кола. Има случајева, да се све то постиже лакомисленошћу или непоштењем.

Постоји још једна класа људи, који не живе јод пре варе, али ипак троше и расипају и врло су близу тога да постану варалице и неваљалци. Они тако живе да утроше све што имају, да утроше све своје дохотке, па троше и преко тога. Они желе да их поштују и цене; желе да важе као исправни, а живе по једној скроз погрешној методи: „мора се живети и радити, као што то други раде.“ Никада и не помишљају да ли су у стању да живе и троше преко граница својих средстава; налазе за неопходно потребно да себи осигурају „поштовање“ своје околине, а због тога баш више пута изгубе и поштовање и достојанство. Они сматрају своје одело, кућевни намештај, свој начин живота као једини доказ важности своје, достојанства и отмености. Пред светом се приказују да нешто вреде, ма да је у ствари све то обмана и лицемерство.

Али једно је главно: они не смеју изгледати сиромашни. „Свима силама морају се трудити да сакрију своју сиротињу и голотињу, Такви људи издају свој новац пре него што су га и зарадили — задужују се код бакалина, код хлебара, код месара, код пиљара, код модискиње, свуда. Принуђени су да на рачун других приређују својим „отменим“ пријатељима богате гозбе и весеља. А шта бива с пријате„љима истим кад их задеси каква несрећа или кад дугови пређу границу2 Пријатељи се Изгубе и више се пута чине