Žena

· РАЈА 621

Штедња од Самуила Смајлса. Превео Мил. Павловић, професор. Београд. Штампарија Доситије Обрадовић. 1913. На 260 страна велике осмине. Цена 3 динара.

Ово је знаменита књига знаменитог енглеског писца. Истина било би боље да смо је добили у српском преводу још пре неколико десетина година, али је боље и сад, но никад. Књиге које су производ великих умова не застаре-

"вају лако. „Савез Српских Земљорадничких Задруга у Србији“, увидео је то и издао то дело.

Ретко је ко опевао такав славопој штедњи, као Смајлс. Он доказује да се радом и штедњом може све, Сваки треба да помогне себи сам па ће му помоћи и бог. Ово је конзеквенција Смајлсовог дела: Самопомоћ: Буди сам ковач. своје среће. А то ћеш постићи радом, штедњом и поштењем.

Наравно, нова национална економија јако наглашава да и држава треба да створи услове за успешан рад својих држављана, И нова хигијена одвраћа од оне претеране штедње, која откида од уста. Не може се баш све са штедњом, али се може много. Где се и покрај најбољих економских прилика не штеди него расипа, не може бити берићета,

Преварио би се, ко мисли, да се Смајлс задржао у овој књизи само на штедњи, И да говори само о начинима штедње, И да износи само начине расипања. Он је око питања о штедњи као око јакога конца кристалисао многа и многа друштвена питања. Расправља их духовито и са пуно истине. А српски преводилац г. Миле Павловић дао нам је ту страну књиге у лепом српском језику, да читалац ужива и с те стране.

Угледа ради доносимо некоја места из одељка: Кад се више троши, но што се зарађује.

ж ж ж

Тежња за раскошним животом јесте грех, који прожима данашње савремено друштво. Гај се грех не зауставља само код богатих и имућних људи, већ се пружа њ преко средњега, па захвата и раденички сталеж.

Никада не беше тако страсна жеља као што је данас: бити богат, по сваку цену бити богат, или бар привидно. бити богат, тј. приказати се богат. Више се човек не задовољава заслугама поштенога труда и рада, већ тежи да се убрзо, одједном, што пре обогати, ма на који начин — спекулацијама, картањем, клађењем, обманама и преварама.