Žena

АЕ РЕА 635.

Један лек из кујне.

Наш народ је одавна сматрао, да је афта лековита. У новије доба је знаменит бечки лекар, др. Винтерниц опробао афту на многим болесницима, и утврдио је, да је она у неким случајевима доиста лековита. Афтин, њен ситан округао плод (јагодице) врло су распрострте у нашим крајевима, а те јагодице лече баш оне болести, које се најчешће појављују. Те јагодице су јефтине, могу се осушити и оставити лако и преко зиме.

Афта је лековита за запалења и друге болести служне коже. Катар у устима, грлу, нестаје брзо, чим пропирамо уста са соком од афтиних јагода или гргућемо тај сок. Не чини ништа, ако случајно при испирању грла или уста прогутамо мало тога сока, јер није шкодљив. Наша сиротиња гради чак пекмез од тих јагодица. Тај сок је веома добар: за неговање уста, јер убија сваки непријатни задај. И кијавица брзо нестаје ако шмрчемо доста густ сок од споменутих јагодица.

Професор Винтерниц тврди, да лековити утецај долази тиме, што се слузна кожица обоји плавом бојом. Да би се кожица обојила плавом бојом, мора се чешће употребљивати и настојати да што дуже остане сок у додиру са бо„лесним местом. Баш та болесна, запаљена ткања, усишу тај сок нарочито, и замало се створи над тим местима као неко: црно-сиво покривало. То покривало штити болесна места од свију механичких надражења, те се под тим покривалом ствара нормално стање и наступа лечење.

И код бонбона, које употребљујемо против кашља догађа се слично. Кад се бонбони растопе у устима, онда се болесно, запаљено место слузне кожице у грлу превуче са неким слинавим покривалом тако, да под тим нема више оног надражаја и кашаљ престаје. Зато треба оне бонбоне сисати а не јести. Но то покривало које ствара сок од бонбона, треба чешће понављати, док сок од оних црних округлих јагодица продире у слузну кожицу. И за пушаче је добро да употребљују споменути сок, јер све оно што им се на језик нахватало, скида се под утецајем тог сока.

Тај сок, кад се мало пије,а сигурно и пекмез, хоће да

заустави пролив у случајевима, кад тешко помажу други лекови.