Žena

636 ВЕНА

Споменути сок не упливише само на слузне кожице, него он и сваку другу кожу на телу нашем превуче са одбранбеним покривалом и др. Винтерниц тврди, да је тај сок употребљавао и код других болести коже са успехом.

Добро је, да имамо увек у кући тај домаћи лек, У време кад су те јагодиц>, простремо их на чистој хартији, да се не додирују, него да буде свака за себе. Кад се сасвим збрчкају и осуше, метнемо их у кесицу од тила, газеа, и обесимо кесице на сувом месту до кога допире зрак. Сок се гради на овај начин: Узмемо 500 грама (пола килограма) сувих јагодица, и прелијемо их са две литре воде. Онда их оставимо 24 сата на топлом месту. За тим кувамо све то на тихој ватри, док се не згусне и добије форму сирупа. То се протре кроз ретко сито; додамо | грам борне киселине (Вог5ашге) и за тим још мало прокувамо, да буде нешто гушће. На тај начин добијамо јефтин домаћи лек против честих болести уста, грла, носа, пролива, нечистоћа коже, а који је лек наука прихватила.

Неколико напомена о џепној махрами.

Ми носимо у џепу махраме, којима бришемо нос, али „ако те махраме нису чисте, можемо тим махрамама да принесемо сами себи болести. У оном секрету, који излази из "нашег носа, кад се изркнемо, развијају се кроз кратко време разне бактерије и кад по други пут бришемо с махрамом нос, те се бактерије опет враћају у нос.

Најбоље раде у Јапану. Тамо имају махраме од згодне хартије. Те су махраме јефтине. Бришу њима нос само једаред и онда их оставе у згодну корпицу, којих има у свакој кући за тај посао, а има их и по улицама. Те се махраме онда спале. Два пут се махрама не употребљује, нити упо"требљена махрама трпа у џеп, Ми нашим махрамама ширимо само кијавицу, инфлуенцу, дифтерију и друге болести,

Махраме треба што чешће мењати, Туђу махраму нек нико не употребљује, Џепна махрама нека се никад не употребљује ни зашта друго, већ само на оно, на што је намењено. (Иначе се може ма о какав предмет окужити.) Џеп у којем држимо махраму треба да је чист и по могућству треба га чешће испрати. Иначе се у том џепу нахватају бале, а доста је и најмање и то је онда згодно ђубриште „за све бактерије. Никакве друге ствари, џепни нож или