Žena

РА Е ГА 588

нојевића, који се на крају ХУ. века у Цариграду потурчио и добио име Скендер (Скендербег).

Негда су Бушатлије биле силне. Често су се бунили против султана и сањали о самосталности Албаније. Али су данашње Бушатлије дегенерисане. У Хасан бегу, главару данашњих Бушатлија не би више познали потомка албанских орлова.

Млади Бушатлија вије ни видео лепу Албанку. Њему су причале слуге његове, да су је виделе, када су пролазиле кроз Љубану. Док су говорили о њеној лепоти, изгледаху му као пијани. После су га те приче толико занеле, да му се зажарило лице, груди му се надимаху и он је наредио да му је доведу. Имали су ту посла и слугеи женеи просјаци, док су му уграбили девојку. Ишло је врло тешко и трајало је неколико недеља. А млади Бушатлија питао је свако вече: — Зар је још нисте довели 2 Напослетку је беснео, плакао, обрицао све што има, само да пожуре. Обузео га беше љубавни бес за оном, коју није ни видес.

А кад му је неке ноћи пред зору доведоше, и кад ју је сагледао, он се чисто обезнани од љубави, онако, како то може само дегенерисан човек. То су дете после превели у Мухамедов закон, дадоше јој име Зулејка, и млади Бушатлија узео ју је за жену. Он је и донде имао четири законите жене, (то је највећи број) и да би могао узети Зулејку, једну је отпустио.

Зулејка је плакала неколико дана, али не одвише. Давали су јој толико ратлука и друга шећера, да није могла ни да поједе Могла је пушити из наргиле, а одело јој је треперило од злата. О свему томе је она некада сањала; сањала обично онда, када код куће није имала ни да се наједе. Сад има све то, што је у сну гледала у некој далекој магли, па има и онога, о чему никада чак ни сањала није. Господе, зар има и тога на овом свету!

Бушатлијини двори данас су порушени и попаљени, али су још пре годину дана били велики и раскошни. У авлији, која је опасана великим зидом

има теферич, каквога нема можда у свој Албанији.