Žena

НЕЈНВЗННА 649

— Како да не, молим вас. За баба Петку може се слободно рећи да је банкротирала. Она је ту, одмах у другом сокаку од баба Стане. А некад је њој врвео свет, као да се код ње добија што забадава, или да се код ње плаћа порција. Сад су је скоро сасвим заборавили. А и како не би2 Она знате госпођо ради по старински. Гледа у карте, у боб и у кукуруз; извлачи кончиће из кошуље, гаси углевље, ради са жабама и слепим мишевима. Наравно, то се сад преживело. Сви трче сека Стани. Она се прославила, моћна је, позната је, а биће за кратко време и богата.

Када су се враћали из винограда, па пролажаху поред сека Станине куће, слушкиња је показала госпођи Милки ту кућу.

Нема ничег необичног на тој кући. Ниска, мала, као и оне друге. А ипак се може разликовати од оних других. Крај ниске капије поређана су три висока снопа трске. То као да и јесте цимер.

Било је већ вече, а из оџака сека Станине куће избијао је густ дим.

Слушкињи је то упадало у очи и рече: Кува та, кува за вечеру, а има и из чега.

ж ј ж

То је било у суботу у вече. У недељу је госпођа Милка ишла с мужем у посету. У ушима је имала, као увек у таквој прилици, брилијантске бутоне. 6

Кад се вратила кући и пресвукла, дође јој у памет, да бутоне није оставила у кутију. Маши се за уши, нема бутона. Тражила је и тражила, нема их. једва се може замислити, да их је изгубила на путу, јер се минђуше добро затварају. Али где су 2 Ни једна њена слушкиња није улазила у собу, док се она пресвлачила. И бутона нема. То беше венчани дар њеног мужа.

И ако ју је муж звао, није хтела излазити ни по подне, ни у вече. Тражила је. Свуда је тражила. А кад се он доцне у вече вратио из друштва, онда ју је већ заиста болела глава. Он је приметио да