Žena

астали, столице и дозивају духови. Сека Стана дозива мртваце, који јој се јављају, уђу у ногу њеног астала и лупом одговарају на њена питања. Кад је млад месец, онда дође кад годи св. Илија. Пон га по томе, што страховито лупа. Чим астал почне да треска, сека Стана одмах каже: Аха, дошао је св. Илија. А св. Илија зна све, и ко се тамо задеси, одговориће му на свако питање, т. |. ако није зле воље. Како ти то све знаш, каже јој госпођа

Милка. Да ниси и ти била тамо.

— Па наравно да сам била. А ко није био код ње.

— Шта си радила тамо пита је госпођа.

— Кад ми се разболела сестра, била сам да питам: Хоће ли остати 2

— Па шта су ти одговорили духови2

— Кад сам ја била, хтела сам да зовем моју бабу. То је била јако паметна жена и на овоме свету све је знала, па ће зацело и тамо знати. Али се онда баш појавио св. Илија и сека Стана ми рече: — Кад је ту св. Илија, не вреди ти да зовеш твоју . јер ма да је каква, св. Илија зна више од ње.

— Па шта ти је казао св. Илија 2

— Казао је, да ће ми сестра умрети, ал: неће умрети скоро.

— Па је ли умрла2

— Још није, али је све једнако болешљива.

— Јеси ли што платила 72 пита госпођа Милка.

— Однела сам јој поклон. Она не прима радо новаца. А колико јој света долази. Нека мати хоће да разговара са својим умрлим дететом; долазе жене које су остале саме, па питају мужа за савет шта ће и како ће; долазе они којима су што украли, да питају где је; а долазе и беспослене госпође и господа, те распитују, која ће држава прва заратити и који ће од наших владика први умрети и бог их знао, о каквој се великој политици распитују.

Госпођа Милка се лако насмеши. — Па шта каже свет; погађа ли2