Žena

АЛЕНА 95

ПН показати детету ону клицу из које је никла и постала трава. То је за дете доста и оно је добило појам о постанку органских бића, на које се може зидати даље.

У велику неприлику долазе родитељи кад дете, па чак и одраслија деца, спазе на улици псе, или друге животиње у извесном положају. Најбоље је рећи му да не гледа онамо, јер се то не гледа и смета, и сасвим хладно и мирно казати му према годинама колико се може разумети. Зато је и најбоље почети још са цветом и растумачити му, како је постао цвет, па се онда лакше може прећи на расплођавање других организама. Нека родитељи само једно не мисле, да ако они што не растумаче детету, да дете неће даље распитивати о томе своје другове или било кога, а то је онда најгоре. Догађа се у кући, у суседству да се омаци мачка, или окоти кучка, дете се томе радује и запиткује: шта је то и како тог Онда му треба растумачити плођење, колико се може. А ако пита: како је он дошао на свет, треба му и то казати. Треба о том говорити мирно, да дете не примети забуну. Да мачка доноси на свет мачиће и да и жена доноси на свет децу, то ће дете исто тако мирно примити, као што мирно прими обавештај и сазнање, да тица лети, или да пуж живи у земљи.

Нипошто дете не треба да осети неко тајење, а најмање га треба укорети што толико запиткује. Где дете не сме да много запиткује, то се дете неће развијати и заостаће, а баш оно што му нисмо казали, гледаће да дозна од другова.

Нико не може бити паметнији но што је, а детиња су питања и сувише често таква, да нас доводе у први мах у неприлику. Ако баш никако не можемо наћи згодан одговор, онда треба детету говорити о другом, а обећати му, да ће на оно прво добити одговор доцније. Али онда треба промислити, па и одржати реч. Ако што не знамо, треба детету отворено казати: то не знам. И ако хоћемо да промислимо о чему, треба му и то казати. Дете треба да схвати, како није срамота ако