Žena

ВЕНА 1

Болесник у постељи.

Када болесник лежи у постељи, треба да је обучен само кошуљом (мушки), женскиње треба да имају: кошуљу, „реклу“, на глави капу, или мрежицу за главу (нец).

Болесник треба да је лако одевен због тога, да би се његово тело могло лако испаравати, због тога се не сме дозволити да болесник облачи чарапе или гаће. још се мање сме дозволити, да 60лесник, који већ може да устане, легне обучен на кревет. Јер у том случају биће му тело стешњено, неће се моћи довољно испаравати и прљаће постељу.

Из каквих тканина може да буде болесниково рубље Од свиле, вуне, платна, лана и памука. То зависи од прилика. Свила је веома мекана, лака, није топла, али је скупа. Вуна је добра, јер лако пропушта испарење, а ипак је топла. Неповољно је код вуне, што је и сувише топла и разњежава тело. Код вуне је потребно да се хладном чистом крпом чешће ориба тело, и што вунено рубље треба пресвлачити под јорганом. Осим тога навлачи вуна прашину и тешко се пере. Но вунена кошуља добра је онима, који су малокрвни и опорављају се од болести (реконвалесценти).

Под чистим платном испарава се тело веома брзо, зато се знојаво тело лако расхлади. Лан је нешто топлији од платна, јер је грубљи. Памучно рубље је боље. Испаравање не бива сувише брзо, зато је топло, али не тако јако топло као под вуном. Лако се пере и држи чисто, као све тканине од биља. Најбоље је полапамучно платно.

Треба имати на уму, да је чисто, свеже рубље благодат по болесника. Али је добро да то свеже рубље, пре но што га обучему болеснику, мало загрејемо. Рубље треба чешће мењати, а нарочито после повраћања, отицања крви, чим се рубље упрља треба га променити.

Рубље се загрева или на фуруни, или на сунцу или на флаши у којој је врела вода. Флаше од минералне воде, сасвим су згодне. У флашу се успе