Žena

АКО 808

им шкоди беланчевина из рибе. Риба ствара и мање киселине у мокраћи, те се бела риба може препоручити и онима који пате од шећерне болести. Више него устојала риба могу да шкоде желудцу сосови који нису добро зготовљени, а нарочито где је употребљено рђаво масло или рђав скоруп. Чорба од рибе врло је укусна и добра.

У овом одељку рећи ћемо и неку реч о остригама и неким љускавцима. Остриге немају у себи много хранљивости; највише 5-6%, беланчевине, 17, масти, 37, процента угљених хидрата. Када би човек појео читав килограм острига, и онда би још имао врло мало хране. Од једног килограма рибе имао би двапута и трипута толико калорија топлоте колико од једног килограма острига, а острига је скупа.

Острига је једина месната жива храна што је човек живу једе, па ипак је острига здрава ако је свежа, и употребљују је да створе апетит. Њу чак и болесници могу корисно употребити ако је маре јер је лако сварљива и отвара апетит на друго јело. Ово понављамо да ово важи само за свеже остриге. У Паризу где једу много острига о Божићу понавља се редовно неколико недеља после Божића тифус — који је у вези са тим остригама, јер продавачи доносе огромне масе, а не држе их увек чисто.

Раци.

Раци, нарочито они који живе у рекама имају укусно месо, али и они се хране као морски раци разним трулежима, па могу да проузрокују извесна тровања као устојале рибе, а код многих који једу рака појављују се на кожи оспице. Врло нечовечно поступају неке куварице кад рака преставе у ладној води па их тако лагано кувају. Рака треба бацити у кључалу воду да што пре сврши. Могуће је, вели професор Лоранд да и тај грозан начин упливише на шкодљивост рака. Раци се тешко варе, кадгод их једу ладне, па и то не упливише згодно на варење. Чак и после чорбе од рака приметио је