Žena

304 РГ ЕН А

Др. Лоранд незгоде у желудцу, па зато вели да он не може рака препоручити, и ако они имају у себи доста беланчевине. Пужеве много једу у Француској и у Италији, а доста их једу и у некојим српским крајевима. Нису лако сварљиви. Много је лакше сварљива корњача. Њена чорба ствара апетит, али то је скоро све, јер хранљивости једва има.

Др. Дорнблит у своме хигијенском кувару вели о рибама ово: Сваку речну рибу коју хоћемо да кувамо треба да метемо у слану воду и то на једну литру воде 30 грама соли, али рибу не треба исећи и нетреба је очистити од шкрља, да неби сок из њих изцуријо. Ако хоћемо из морске рибе да извучемо њезин мирис што га многи не подносе, онда треба парчад рибе метути пет минута у врелу

слану воду или 10—15 минута у млеко.

Неговање болесника на дому. Н,

Неговање болесника у постељи.

Када носимо болесника у постељу, када га скидамо са постеље, или када га преносимо из једне постеље у другу, могу га носити једна особа, две особе, па до четири особе. Главно је ово: Сви који преносе болесника треба са једне и исте стране да га очепају, и ако му је нарочито једна страна болесна онда са противне, здраве стране. Где носе више особа, треба подизање и спуштање да буде у исти мах, најбоље на команду. Осим тога не треба болесника никад носити на шакама него на целом дољњем делу руке до лакта. Када већ подигнемо болесника, не треба тек онда размишљати, како ћемо и шта ћемо с њим, него треба све тачно прорачунати. Пре но што подигнемо болесника треба га привући на крај кревета, и кад га носимо, леђа не треба да су напред погурена него се треба испрсити тако, да тело болесниково дође на груди онога који га носи. Није тако лако носити боле-