Žena

306 ЖЕНА

Друга особа подвуче једну руку испод листова, другу руку испод горњег дела бутина.

Трећа особа подвуче једну руку испод колена, а другу руку испод долњег чланка ноге.

Ове три особе неби смеле да се јако разликују у узрасту, и морају подизати и спуштати у један мах, и то онако као кад једна особа носи. Она особа која је у средини и има највише да понесе, треба да се увери дали су сви спремни, и да даде знак дижи, или спуштај.

Кад болесник лежи врло ниско или на земљи, онда све три особе клекну једним коленом на земљу, и иначе поступају онако као кад носи једна особа.

Ако болесника преносимо даље на носилима, не треба носила нагло подизати и спуштати, него лагано.

Глава болесникова треба да иде напред. Ако се пужамо на степенице, и онда иде глава напред а кад се спуштамо на степенице, долазе ноге боле-

сникове напред. Изнимка је ако је нога скрјана, јер скрјана нога треба да је увек уздигнута.

Када има четири особе, онда четврта особа помаже кад се која особа умори, т. |. одмењује је ако узтреба.

Зими, пре но што метемо болесника у кревет, "треба постељу по могућству загрејати.

Када подижемо болесника у постељи да би претресли постељу, онда поступамо са болесником по истим правилима као што је напред речено.

Тешки болесници, а нарочито болесници који имају унутарње крвављење из плућа или желудца, који пате од запалења црева и слично, не треба дизати кад лекар није присутан, јер то бива под његовим надзором.

У изнимним тешким случајевима треба променути болеснику постељу и да га не изнесемо из постеље. Најтеже је у овом случају променути дољњи чаршав.

Чист чаршав се за стари чаршав прикачи уздуж са иглама које не могу да убоду (5тећетћен5падеђ. Тада подигнемо мало болесника и извучемо испод њега, на противној страни стари чаршав, а уједно долази под њим чист чаршав.