Žena

___: ЖЕНА 305

сника, то треба научити. Извеџбана особа, која је осредње јака, може сама да носи доста тешког болесника, на кратко одстојање, а да не нанесе себи квара.

Др. Фридрих Брунер главни лечник у оделењу за болничарке поставља ова правила: — Кад једна особа носи болесника приступа са нагнутим коленима кревету и

подмете испод горњег дела бутине своју руку до лаката,

подметне другу руку своју до лаката испод плећа болесникова и подигне га;

болесник треба сада да обавије руке око врата носача, а ако то није у стању, мете своје руке на своје груди, јер руке не треба ни у ком случају да су опружене,

затим привуче болесника сасвим на ивицу кревета,

усправи се и подигне болесника у вис, испрси се да болесникова глава дође носачу на груди, а дољни део болесникових ногу виси доле. Ако болесник лежи дубље на патосу, онда клекнемо поред њега на једно колено, подигнемо га на друго колено, које је усправљено, одморимо се за тренутак и тада се лагано подигнемо.

Када две особе носе болесника, онда слабија особа подметне једну руку до рамена под главу и плећа болесникова тако, да дољни део руке лежи под плећима, а глава лежи на савијеном лакту, а другу руку подвуче носач испод дољњег дела груднога коша.

Она јача особа подвуче једну руку до лаката под седалом, другу руку под горњим делом бутине.

Или може и тако, да јача особа очепа болесника, онако, као кад га носи једна особа, а она друга особа носи ноге, и то тако, да подмете једну руку под колена, а другу руку под дољним чланком ноге. Привлачење, подизање, и ношење болесника, бива онако исто као кад носи једна особа.

Кад три особе носе болесника, прва особа поступа исто онако као кад две особе носе.