Žena

810 ВЕНА

У Аустрији се у највећој мери Словенке, Чешкиње и Пољкиње боре за опште право гласа. Лане је изабрата у земаљски сабор чешкиња Виг Кунитецки. Нема закона да женскиња не сме бити изабрана. али нема ни да може. До сад су закон тумачили тако, да само мушки могу бити изабрани. Сад су бирачи Кунитецке хтели да се увере, може ли бити друкчије, али није дошло до решавања тога питања, јер је земаљски сабор распуштен.

На аустријским универзитетима било је 1913, године 395 ученица. медицине, а 657 ученица филозофије. Осим тога било је 892 ванредних ученица филозофије.

У Угарској приликом изборне реформе није уведено право гласа за жене. Министар-председник рекао је неку „лепу реч“, да он није начелно противан, него је за сада то право изостало из тактичких узрока. Учитељице на Реци добиле су наредбеним путем право, да се могу удати, а да не изгубе службу, што до сад није било. У Дебрецину је 1913. године отворена прва женска гимназија, а решено је, да се 1915. године отворе још 4 женских гимназија.

Врло је значајно, да је интернационални конгрес мира у Хагу закључио, да ове године на конгресу расправља и питање о женском праву гласа.

Мислио ко шта хоће, радио ко шта хоће, ствар иде напред!

Шта све једу данас људи

Један талијански стручни лист, који се бави с кујном, и са питањима, која стоје с кујном у свези, (17 АПптетасјопе) доноси ово: У Француској, Италији и Шпанији, једу са великом насладом: жабе, пужеве, шљуке, и гутају живе остриге. Мексиканци једу папагаје. У Бразилији једу извесну врсту мрави, са неким сосом од смоле. У Африци једу мраве пржене на масти, у Сиаму највећма воле мравија јаја. У Мароку једу скакавце, у биберу, соли и зејтину. У Каледонији једу пржене пауке и куну се, да нема на свем свету бољег

јела. Кинези једу псећа меса, пацове куване у КнУ тичија

гњезда и свилене бубе. На сваки начин: На здравље!

Кад је перје и кожа у моди.

На позив организације аустријских женскиња, држао је др. Саломон предавање о моди. Он је том приликом

«