Žena

нарочито напао на ону моду која употребљује што више тичија перја и што више коже. Та мода доводи већ дотле, да се ње ради води већ рат до истребе против извесних тица и животиња.

И предавач пита: Кад наше женскиње није жедно животињске крви, зашто издаје толики новац да показује на својим шеширима тичије перје, испуњене тице, а на леђима и муфовима животињску кожу и главе малих животињица. Он ипак признаје, да није крвожедност женскиња узрок овој моди. Ту моду одржавају шпекуланти. који од те моде имају велике новчане хасне. Доносе нове и нове тице, нове и нове коже и онда напуне с тим женске шешире и огртаче, поклоне их женама и девојкама из „полусвета“, које пронесу ту моду по париским улицама и замало постане то мода не само у Паризу и Француској, него у целој Европи.

Учени доктор говорио је и о томе, да се кожом постављено одело, моде ради, носи и у оним пределима, где то сувише употребљавање, не служи здрављу, него обратно. (Оно нас разњежи. А ми мало мислимо о томе, колико шкоди нашем здрављу разњеженост. И горњи капут, врскапут (Џеђеглећег) дошао је са наше разњежености и сувишног страха да не назебемо. Чувамо се тога да очвренемо, а због тога се после расхлађујемо поред свог утопљавања.

Какав треба да је муж

У Америци, у држави Висконсину уведени су такозвани еугенички бракови, којима је цел да се поправи раса. Ббн реници бивају лекарски прегледани пре но што им се дозволи да ступе у брак. Кад се сретни враћају из општинске куће, онда их дочекају изасланице женског друштва на вратима, честитају им и предају младожењи правила како треба да се држи у браку. У тима правилима пише: За здраво тело се постарала држава а да и душевна страна брака буде као што треба, држи се ових правила: Не свађај се одвише. Не придаји себи одвише велику важност, промисли ко си ти и промисли ко ти је жена. Немој да будеш подмукао. Не буди ни раскошан ни ципија. Не заборави да је твоја пуница твојој жени оно, што је теби твоја мати. Имај на уму, да је само оно прави човек, који уме да се смеши и онда, кад му се руши кућа над главом. Немој да