Žena

812 ВРЈЕ НОА

будеш целог дана код куће (за жениним леђима). Очисти добро обућу пре но што уђеш у собу и не трпи да ти жена премеће по џеповима. — Види се, да ова упутства нису писали мушкарци.

Модерна жена.

Ана Линдеман велика поборница женских права била је недавно у Будимпешти, и доказивала, да модерна жена може сасвим лепо и да буде добра домаћица и да се брине о политици. Модерна жена не тражи више нека нарочита првенства, што их јој давао стари свет, она тражи само своја права, да би била у стању да врши своју дужност. Жена данашња долази до сазнања, да је и она одговорна за беде и невоље које се догађају у свету Пре је била жена само срце, тек у данашње доба научила је ценити свој ум и употребљавати га. Да би жена у пуној мери могла вршити своју дужност, мора добити у првом реду бирачко право.

Белешке из здравља.

Потреба соколисања код женске младеми.

Када се говори о важности и користи соколске гимнастике по здравље и живот наше младежи, обично се „мисли“ да је оно важније за мушки подмладак, као да женскима није стало до здравља, до снаге, одважности, одлучности, истрајности које су особине нарочито и њима у данашњој великој борби за самоодржање од велике потребе и користи. Да је то заблуда, држимо да не треба много доказивати. Овим речима је цел да ту заблуду исправимо.

Познато нам је свима, каквим су све незгодама изложене девојке у здравственом погледу — које од ране зоре до мркле ноћи кулуче у затвореним и загушљивим просторијама — нарочито по већим градовима.

Некадањи женски подмладак па и од пре неколико десетина година, не само да се не може сравнити, него ни упоредити са данашњом женском омладином у погледу здравствених односа. Тада се међу женскињама у средњим школама није дешавало — као данашњим даном што се