Žena

476 ЖЕНА

што више притекну у помоћ сирочади палих српских. јунака и деца њена одазивају се жељи своје матере и дароваше око 100.000 круна за ту сирочад.

Специјално имала је она великих заслуга за Митровицу. Сазидала је велељепну капелу на митровач- ј ком српском гробљу, себи задужбину, да јој се „у њој поје литургија овог света као и, оног“. Оставила је тиме видан. споменнк себи, као монументално дело првих светских уметника у доказ своје велике љубави | према лепој вери Србиновој. Све митровачке установе имале се у њој јаку и велику потпору а нарочито сирота српска деца. 4

· Дочекала је као највећу сатисфикацију за све што је у животу претурила ослобођење и уједињење нашега народа, па јој лако беше и умрети, као старцу Симеону. Умрла је у Бадену 7. фебруара 1919. 2 пренесена је и сахрањена 5. јула 1919. у својој задужбини, у пцрквици на митровачком српском гробљу.

Сриству је оставила честиту и ваљану децу, што јој такођер у заслугу спада као српској мајци. Деци је оставила један силан капитал: добро и племенито

__ срце, које већ пружа стварна и видљива доказа, да ће“бити достојна деца своје матере, јер и она пођоше _ и ходе светлим стопама њеним. 1 | Вечна јој и светла успомена у народу српском !

Митровица 1919. | Јован Удицки.

Мисли из дугог времена.

Чини свакоме, али не очекуј много ни од кога. Ко сувише промишља, слабо ће што урадити, ж

Дечко учи радо само од онога, кога воле. Зрео чове · нека учи и од онога, кога мрзу. |