Ženski pokret

ударац на други начин. Тамо удате жене првенствено погађа смањивање или одузимање помоћи незапосленима. „Не можемо заиста разумети каже Мис Мак Милан, чувена феминисткиња зашто би запосленост мушкараца више вредела од незапослености жена?“ Једина оптимистичка нота нам долази из Луксембурга. Тамо је поднет један законски предлог, односно измене Грађанског законика, у томе смислу, да се спроведе равноправност супружника. То је први корак ка признању права удатих жена, иако само у породичном домену. Ови догађаји у двадесетом веку, у доба када изгледа да је жена већ извојевала сва права, све јаче нам испољава неопходну потребу за јачање феминистичке пропаганде, и за једну чврсту интернационалну организацију, као што је Феминистичка алијанса. Овај чланак се завршава речима »Jus Suffragii«, званичног органа Интернационалне феминистичке алијансе: „Наше гласило продужава да излази, и ако га шиба ветар невоља и недаћа. Помозимо му свим нашим изворима: пером, новцем, речју. Ми имамо дужност према нашем полу, да вучемо плуг, како ћемо што боље направити бразду дубоку и праву, кроз цео свет“.

ПРВА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА ЗА ЗАШТИТУ ОСЛОБОЂЕНИХ ОСУЂЕНИКА И МАЛОЛЕТНИКА

Друштво за заштиту ослобођених осуђеника и малолетника одржало је своју прву годишњу скупштину у Београду 28 фебруара т. г. Скупштином је руководио претседник, професор универзитета г. Тома Живановић отворивши скупштину веома лепим гоговором. Извештај управног одбора поднео је секретар г. Јелић, судија. Из извештаја се види; да је друштво у току прве године рада много помагало своје штићенике, новчано кад год је било потребно на тај начин им помоћи да се преброде тешки дани по изласку из затвора, и морално помажући им да добију запослење, које су због издржане казне изгубили. На тај начин друштво је доприносило, да помогне људима, који су једном пали у искушење и учинили преступ, да не дођу понова у прилике, које ће их навести да продуже живот невоље и понижења. Поред ове непосредне помоћи, управа је улагала напоре да прошири рад друштва у целој земљи, и да ступи у контакт са већ постојећим слич-

ним организацијама у осталим местима, како би се успоставио неопходно потребан контакт у раду. И у томе циљу било је позитивних резултата. Скупштина је завршена конференцијом управне чланице г-це М. Атанацковић „О заштити морално угрожене младежи". У вези са закључцима, које је предавач изложио у своме предавању, донете су две резолуције на скупштини, ито: 1) Да се захтева од г. Министра правде, да унесе један амандман у закон о судијама у томе смислу, да се за судиje за малолетнике постављају жене, сматрајући да би се жене са најбољим успехом могле посветити томе раду; 2) да се успостави једна специјална социјално-заштитна полиција за децу и омладину, из којих редова би се могли бирати повереници судија за малолетнике, и да се нарочито способне жене узимају за ту полицију. Једнодушност и одушевљење, са којим су донети ови закључци скупштине, дају нам наде да ће ово друштво много допринети настојањима Женских покрета да се остваре ове наше жеље.

DR. ŠEVALA ZILDŽIĆ - IBLIZOVIĆ

U javnosti uopšte, a naročito u ženskim krugovima, premalo je poznat jedan veliki uspjeh ženskog obrazovanja. U junu mesecu godine 1931 promovisana je na zagrebačkom medicinskom fakultetu prva Muslimanka, Ševala Zildžić, udata Iblizović, za doktora medicine.

44

ŽENSKI POKRET

MART, 1932