Ženski svet

III. Добротворна задруга Српкиња у Белој Цркви.

Ана Павковићка, Милка Поновићка ил Шандора 7 Ленка Ђорђевићка, Јула Добројевићка 7 Марија Тешићка, Ната Крњајска, Марија Коларићка, СоФија Станковићка, Марија Зарићка, Мица Радићева, Зорка Димитријевићева и Марија Леовићева. С каквом је ревношћу и заузимањем радио овај одброр види се отуда 7 што је прва беседа уз суделовање нашег народног вештака Дра Јована Пачу-а приређена 19. априла 1878. и донеле нрихода G6l ф. и 10 н. од кога кад се одбије издатак од 259 ф. 20 и. остаде чистог доходка 401 ф. и 90 н. Излишно је наномињати, да је ова прва беседа поред таквог резултата била сјајна, величанствена. Задружни статути одправл.ени су одавде 2. маја исте годипе, а под 17. мајом враћени су од вис. Министарства с тим, да сс имају доттунити са још две тачке, у којима се нризнаје врховни надзор вис. влади ; и у случају разлаза задруге располагање са имовином има добити ире извршења највише одобрење. У скупштини од 5/17. јуна овоме захтеву в. Министарства за доста је учињено, и тако доиуњена правила задружна буду одобрена под 26. септембром 1878 г. бр. 36.816. Те исте године на Митров дан одржана је конститујућа екуиштина ; у којојје изабрана председница, две подпредседнице перовођа, благајник и 25 одборница. Од тада почео се рад задруге бурније развијати ; у смислу правила иотиомагане су овдашње сироте ; које стид задржава јавно просити, надзираван јеженски ручни рад у женској школи и награђивпне ученице нај iip ил>ежниј е и највештије. Целокуиним оделом дариване су сиромашне ученице. Ради умножења задружног иметка сваке I'одине приређиване су беседе ; села и друге јавне заоаве; даном ириликом кунљени су прилози на опште народне добротворне цели ; итд. и у томе правцу дела и данас. Поред свију тих издатака ииак данашњим даном фонд задруге износи нреко оООО Фор. који се налази у местној штедионици. Онширнији извештај о делању задруге и о разним незгодама, које су је у раду иречиле ; написаћемо доцније ; за сад нека је оволико доста.

Извештај о оспивању, рпду ц стању те задруге за, годину 1885. Добротворна задруга Српкињау Белој Цркви ; основана је 8. марта 1885 ; трудом и заузимањем учитеља Ђоке Поиовића, а вољом и својским

прихваћањем и потпором белоцркванских српских госпођа. При оснивању бројала је Задруга 22 редовне и 7 иотиом. чланица . од којих су у течају године истуииле 2 редовне и 2 потом. чланице а једна ред. чл. Катица Радивојев преселила се 29. октобра у вечност, којој је Задруга у знак ноштовања леп венац са траком инатписом на сандук положила и кориоративно до гроба отпратила. У течају године ступила је у Задругу 1 нова потпом. чланица. Задруга је корпоративно учествовала при 1000 годишњој прослави слав. апостола Кирила и Метода и при парастосу бивше задругарице Кат. Радивојев. Свршетком школске годиие, ириликом исиита; обдарила је приљежне ученикс и ученице српске школе са сходним премијама, а почетком 1885/6. школске године снабдела школску сироту децу са књигама и нужним ирибором. За српске рањенике одредила је Задруга из своје благајнс 10 ф. а. вр. и скупила у име прилота за исте ; чрез своје задругарице Катицу Т. Крестића и Марију Ђ. Поиовића 94 ф. 54 н. те је тако своту од 104 ф. 54 н. и један сандук рубља и шарпије отправила друштву „црвеног крста" у Београд, од ког је наскоро и захвалност примила. Приход те године износио је 115 ф. а расход 56 ф. 32 н. По одбитку расхода од прихода остало је у благајни 58 ф. 68 н. Од те суме уложено је за резервни фонд у овд. банку 38 Фор. а. вр. Привремена иредседница Задрузи беше гђа СоФија Отанојловић. Правила Задружна по иравилима добротв. задруге Српкиња Новосаткиња сачињена ; одобрена су од вис. министарства унутрашњих дела ; дне 30. сеитебра 4885. број 52.155. Пошто су иравила присиела ; одржанаје на дан 3. децембра главна скуиштина, на којој је обављен избор иредседнице и осталих часница у смислу друштвених штатута на годину дана. Избор за годину 1886. следеће је испао: Начелиица: гђа СоФИЈа Станојловића. Замепица јој: гђа Јелена Остоића. Tlepoeolja : г. Ђока Поповић. - Влагауницо : гђа Марија Савића Лрегледачице рачунске: гђе Драгиња Ристића, Кат. Н. Крестића и Јелена Остојића. Одборкиње: гђе Кат. Т. Крестића ? Марија ; Ђ Поновића, Марија Васића ; Драгиња Стојадиновића; 11. Цигларића и Нана Повољни.

21

ЖЕНСКИ СВЕТ.

22