Ženski svet

За годину 1886. редпвне задругарнце јвеу: гђе Вогшар Перса, Вас-ић Марија, Ерлих Марија (Кунсић); Јовановић Марија (Луговет), Крестић Н. Катица, Крестић Т. Катица, Лацковић Софија, Милутиновић Зора, Михајловић Милева, Остојић Јелена, Новолни Нина, Ионовић Ђ. Марија, Ноповић М. Јулија, Риетнћ Драга, Станојловић СоФија, СтеФановић В. Катица, Стојадиновић Драга, Цигларић П. и Савић Марија.

Задругарице номагачицејесу: гђе Абанкурт СоФИЈа, Јанча Агата, Милошевић Марија, Михајловић Марија, Поповић СоФија и Јовановић Јулка (Куси ћ.) Овако смо укратко споменули рад те Задруге и желимо, да јој труди њени богатим плодом уроде, како би могла још корисније и обилатије делати но свој и свога рода напредак.

ЛИСТИЋИ.

ИЗ ЖЕНСКОГ ДРУШТВА.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

(Освета.) У вароиш Барцелони у Шпанији догодио се прошлог месеца (15/27. марта) о. г. чудноват случај. Госпођа богатог чиновнпка Пепита РаФајел одкаже службу својој собарици на 2—3 недеље напред. Горњег дана спремала се иста госпођа на неку велику свечаност па нред вече позове исту собарицу, да ју очешља. А то је био последњи дан њене елужбе. Кад ју је чешљала, приметила је госнођа, да се она све нешто смешка, али није то узела за зло, еамо ју је корела, што јој толике силне укоснипе меће. Док се још возила госпођа до куће, где ће бити свечаност, осетила је, да ју нетито иече по врату и ио глави, а кад је ступила у дворану, убезекнуше се од ње гости и почеше ју чудно погледати. Она оде к’ огледалу, да види; кад тамо, сво јој .гице иревучено црвеним оспицама. Присутни лекарн тврдили су, да је отрована. Собарицу су затворили и она је признала, да је њен удварач , неки хемичар, препарирао чиоде, којима ју је бола. Госпођа лежи сад на умору. (Двобој.) У Францеској почеле већ и женске „водити рат“. То су тако зване „еманципованке.“ Две госпође Францескиња Анти де Балсејр и Американка мис Шелбеј споречкају се о томе, које су изврсније докторке Францескиње или Американке. Свака је својс бранила таком и жестином, да је Францескиња у л.утини бацила Американци рукавицу у очи. Али ни ова није била кукавица, него прими рукавицу и двобој је био на мачевима решен тим, даје Американка добила лаку озледу на руци. Крв је нотекла и препирка се решила у корист Францус-

ких докторака. Ето, куда одводи погр ешно вас нитање! (Нова мода.ђ У Инглеској склониле еу отмене и богате госпе дружину, којој је цел, да истисне из жен. друштва убитачну моду и оно одело, које шкоди здрав.љу и убија тело, као што су: мидери, шлеиови и томе подобно. Тако су закључиле, да носу широке чакшире и широк огртач као горњу хаљину, који би допирао у дужину до нреко колена. Они овим хоће поглавито, да иду добрим и лепим примером простијем и сиромашнијем свету, како би се сачувао од скупе променљиве моде. (Ужине.) Енглеске су госпође скорим завеле и друго корисно друштво. И код њих се као и код нас сила трошило на тако зване „јаузнове“ (ужине), па су увиделе, да их то одводи у iiponacT. С тога се заверило једно друнггво женско, да од сад неће у приликама, кад им другарице дођу у иоходе. износити ни једна за ужину друго што, осим шоље теја и шољу каве. Можда би и наше многе госие могле узети овај пример за себе.

II подруме ваља чистити. Мало је у нас света који иазе, да су им иодруми чисти и суви, а још мање који мисле, да ваља и подруме као и собе ветрити. Обично се она места чисте и склањају, што се виде, а буџаци и заклони, па чак и нодруми уиотребљују се баш за то, да се у њих иотрпа оно, што је на путу, и особито, ако домаћица не пази на то, онда ће млађи по буџаци и подруму

23

ЖЕНСКИ CBET

24