Ženski svet

ИЗ БАШТЕ.

лог воека, па се прелије са 5 дека терпентинског зејтина и греје се толико, док се восак у овом зејтину не истопи. Кад то сасвим исToiiji.io, скине се с ватре и остави, да се хлади донде, док се не почне гуснути, на се онда стане то мешати и за време мешања сипа се у-њ З г / 3 деке јаког спиритуса. У овако зготов.кену масу умочи се крпа, иа се онда њоме таре политура, док се не засветди. Проста проба млека. Неке госпође узму лепо очишћену и светлу плетећу иглу (Strick nadel) па ју усиравно замоче у млеко, које би да расмотре, и одма оиет и.звуку напбље. Кад у млеку није сипано воде, онда на врху игле остане мало млека и виси као капљица. Ако је у млеку усуто воде, ма инајмање, игла остане чиста и не увати се доле ни једна кап. Кантар за кујну врло је потребан за сваку кућу ; њиме се може стати на иут многој иревари и крађи, а често пута је потребан и за мерен.е иредмета за јела. Сад је скоро изитиао у једној бечкој Фабрици (С. Schember & Sohne) један згодан кантар са сатом, на коме се може лако и брзо мерити тежина од 5 деке до 15 килограма или по старој мери од 4 лота до 26 Фунти. Како се ваде флеке из црне свиле. Прво се чистом чојом утре и пажљиво испраши свила, за тим застре на чист сто ил чисту даску, па се оно место ирелије чистом процеђеном ал врелом каФОм ил јаким чајем (тејом), и онда се то опет чистим сунђером истре и остави да се мало иросуши. Кад се ироеутнило, онда се врућом утијом (пеглајзом) с налича нрепегла. Ако себоји домаћица, да ће свили наудити кад се утијом вуче, нека на оно место застре што, па нреко оног нека пегла. Ka®a извлачи Флеке, па ће тако остати оно место чисто. Шта ее може привредитп држањем чела. Једна Инглескиња купила је пре пет година само 5 кошница за 25 Фор. ; а ове године еу јој нудили за све кошнице њене, што је из ових створила, 3000 Фор. Па ипак је за ови пет година нродала 25 кошница и 436 Фунти меда. Један Американац иочео јерадњу своју пре 5 година са 6 кошница и добио је за то време свега 8000 Фунти меда. Ровита јаја се најбол.е овако зготове : Угреј у машини на шпиритусу воду док не кључа, и онда погаси шпиритус,и мстни јаја у ону воду и остави тамо, док се вода не исхлади.

Да имаш за јело зеља у свако доба, а ти засеј грашка у сандуку напуњеном добром земљом и држи га на сунцу ; кад нарасте са шаке, а ти га ошишај и кувај као спанаћ. Који су пробади, веле, да је то врло укусно јело. Жнвина н номор. Чим чујеш, да живина гине (мре), одмах очисти кокошињаке и искади сумпором. Живина нека има у свако доба довол.но и чисте воде и у води држи захрђан ексер ил карику какву, а у храну мепгај по мало црна лука ситно усецаног и уз то. још ситно истучена дрвена угл.а. То ће одржати живину здраву и онда, над буду свуд по комтпилуку гинуле кокоши. Живина и воћњаци. У воћн.ацима има живина цео дан да хвата црве, бубе и друге ситне животињице, па чак ггоједе и оне црве, што се налазе у црвлшвом воћу. Она се тим добрО храни и уједно треби и чисги воћеодгада. Па за то вал.а свако, који држи воћњак, да држи и живину у н.ему, особито пилића и пачића, па ће брати две хасие. Живину да пре иагојиш, а ти мешај у храну по мало ситно нстучена дрвена угл.а; а храни је кукурузном ирекрупом, која је преједан дан у води стајала. Кокоиш II јаја. Ко држи кокошке рад јаја, вал.а да држи младе испод три године и то само ону пасмину, што добро носи. Ко на ово пази, добије о истом трошку двапут више јаја. Иачија н кокошија јаја. Патке носе толико јаја као и кокошке још више него друге кокошке, а н.ихова су јаја већа и питавија те је бол.е држати добре патке рад јаја него рђаве кокошке.

Георгине да ти лепше цветају и веће нараСту, то ва.ља земљу што дуб.ље прекопати, а не смеш подгнојити (нађубрити.) Кврге, које су иреко зиме добро сачуване, ваља е пролећа метнути у лонце и на топлом месту држати, па тек кад отопли, кад се земља у врту загреје, а то је ири крају аирила месеца, тек онда их ваља пресадити на ираво место. Драгољуб да лепше расте и цвета, ваља семе његово посејати у масну, добру земљу. Зумбул да лепше цвета, вал.а га који пут залити салитравом водом. Каранфил да се најлепше расцвета треба масну земљу, хладовно место, јутрење сунце и

27

ЖЕНСКИ CBEf.

28