Ženski svet

ЗА МАТЕРЕ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

натрпати ствари, које ће и трунути ил ће се од дугог стајања убајатати, па оида разнети смрад и илесан но авлији и по собама, што може да зарази и отрује здравље и живот укућана,. С тога препоручуј емо натиим домаћицама, да сад с нролећа, кад обично целу кућу и авлију чисте 7 да не забораве ни на подрум, да и љега из основе почиете, ако је могуће да зидове окрече, под патошу, олепе или чистим песком поспу, да тако предупреде испаравање оне устајане влаге. Кад су лепи дани и суви ветрови, нека изотварају прозоре и врата на подруме, да се проветре и да промаја истисне из зидова подрумских плесањ и влагу, а из тшда (патоса) онај тежак задах. Тако ће се и кућа и здравље укућана бол>е одржати. Ова страна нечистоће неће нагла уплива имати на здравље домаћих, али временом, особито, кад навале заразе какве, може да буде од убитачних последица, а нико се ие неће ни сетити одкуд то потиче; има примера, где су читаве породице у зарази пострадале, са саменечистоће и заптивености подрума, а ветрењем и чишћењем одбија се и могућност, да се шкодљиви елементи не угњезде у кућу. Само мало пажње и вредноће, па ће се и кућа боље чувати и здравље напредовати. Лудило од пића ракије, вина и пива. Из једне швајцарске луднице јавља се, да је за последње три године полудило 304 особе, од којих 140 од пићз и 38, код којих је оиет ниће највише припомогло. Отуда се види, колико света страда тек на онај начин од несретног пића; а колико још других жртава падају у друге несреће са пића, па оиет неће свет да се опамети и да остави ту гадну страст. Чувајте се од бојадисаног одела, да вам не долази до голе коже. Од неко доба почеше бојадичари трпати у боје, којим одело и рубље бојадишу, разне отрове, те отуда добија свет ио телу бубуљице, чиреве и ране, од којих се тешко опрашта, а неки и главом плате. За то је најбо.ље до тела носити чието бело руб.ве, или, ако ће се и бојадисано носити, нека се пре тога добро исиере у врућој води и то за себе а не с другим рубљем , и ваља га све дотле ирати, док се год од њега бојадише вода. Цвсће у соби. Греше сви они, који у собама држе мирисаво цвеће, јер од јаког мириса добијају људи, а особитп деца, што у таким собама живе ил спавају, велику главобољу.

Има примера, да су људи у собама са мирисавим цвећем заспали, ал се нису никад ни иробудили, ма да су у вече још сви здрави читави полегали. Држаље мирисавог цвећа ио собама је тим опасније, што је цвећа више, а собе ниске и заптивене. Ал има и тако јаког мириса у цвећа, да су од једног једитог струка, што је елучајно у спаваћој соби преко ноћ остало, поумирали и мртви осванули људи и жене; а бивало је случајева, да су л>уди и дању у собама са мирисавим цвећем при писању, читању ил другом таком раду, наједаред осетили у читавом телу таку слабост, да су ееједва на ногама држали и тек кад су напоље изишли оноравили се. Да су тамо и дуже остали, умрли би Нека дакле нико не држи у собама мирисаво цвеће, јер га може главе стати. Само оно цвеће, што нема мириса, него више лиигћа, може и ваља да остане у соби, јер оно троши ону њ здраву пару, што из нас излази и чисти собни ваздух боље него и шта друго, а што је овака цвећа и лиснатих дрвета више ио собама, тим боље по здравље наше. Но и у овом случају, ваља га на таком месту у соби ставити, како ће у њ сунпе упирати, јер тада најбоље чисти ваздух и прија здрављу.

Да научиш децу на чување н нггедњу, а ти заведи, нека има свако своју штедионицу, па му за добро владање или иначе пружај сваке иеде.ље по који новчић, да у њу оставл.а као своју својину, и нружај му прилике, да и само по који добивени новчић улаже у њу. Отуда нека дете набавља своје школске потребе, као што су књиге, артије, пера и др. и ако би учинило у кући какву штету својом непажњом, нека и то из своје штедионице накнади, иа ћете онда видети, како ће чувати и како иазити своје и кућевне ствари! Да не буду деца ждере: најбоље је, кад она сама за себе пре старијих једу, па за време ручка ил вечере, нека се она играју ил сиавају. Наравно, то важи само док су деца мала и неразумна.

За нреполитираље намештаја употребљује се истопљен восак у терпентину са шпиритусом. А то се овако зготови : Узме се 7 дека бе-

25

ЖЕНСЕИ свет

26