Ženski svet

5

===

=

б>' + Пру ид ји ит ен ин Пн - Ер зЕ

111 ЖЕНСКИ СВЕТ. 112

од ексера п других ситних гвоздених предмета по 1 завежљај;

од писаћег и другог папира по 10 табака;

од платна и друге тканине по 1 метар ит. Д.

Код сваког предмета има се означити чије је, колико има и пошто је предмет на комад, литру, килограм, туце, метар и т. Д.

Ствари се ове имају добро спремити (упаковати) п тамо плаћено послати. Ако би желео ко да осигура од ватре своје ствари, мора означити то, п цену определити, па ће управа на његов трошак учниити.

Предмети ће се поделити тамо на 28 група (одељења) у 1. долази земљеделство и баштованство заједно са оруђем, којим се то ради п начином п предметима, којима се ове врсте у трговини разносе. — 2. животињски производи, као што је вуна, кожа, свила, мед ит. д. — 3. шумарство. 4. пископнине, као што су угљевље, петролеум, метали и т. д. — 5. хемијски пропарати. — 6. храна и зачини, који у теговину долазе као: кафа, теј, саламе, шр ћерна теста и др. — 7. вино и друге опојно пиће. — 8. земљано и стаклено посуђе. — 9. гвоздене и друге металне справе. — 10. дрвенарије (столарски и

стругарски послови). — 11. кожне, 12.

папирне, 13. текстилне (вунене, кудељне и друге кончане робе). — 14. одело. 15. собни намештај. — 16. златне, сребрне и друге галантеријске ствари. — 17. печатње, Фотографије и други предмети за умножавање. — 18. музикални инштрументи. — 19. предмети од научне вред ности. — 20. справе и предмети за зидање. —— 21, предмети за вожњу (кола). 22. машине. — 23. справе за комуникацију. — бродарство и рибарство. — 25. опреме за војску. — 26. опреме за здравствено унапређење (санитет). — 27. домаћа индустртја, као што су: штикероји, мрежени предмети п сви други ручни женски радови и 28. учила за школе.

По овоме се види, да се овамо могу

изложити сви предмети п радови индустријских, занатлијских и ручних пропзвода, као и домаћих рукотворина.

Ово је лепа прилика, да могу и наше добротворне женске задруге и поједине Српкиње своје друштвене и личне радње изнети на светску пијацу. Добротворне задруге могле би посредовати, да наше сироте раделице добију отворена, пута за своје рукотворине. Ми препоручујемо дакле пажњи наших Српкиња ову корисну установу.

Ако би коме ваљало још што у овој ствари објаснити, ми му стојимо на услузи.

с—е, а оре со берат њн с во

РАД ДОБРОТВОРБНИХ ЗАДРУГА.

1. Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња.

ХЕБ ИЛ МАРА СУДЕВР АНЕ

ванредне седнице одбора добротворне задруге Сракиња држане '%/,4. марта 1881.

Председава: гђа Христина ил. Новићка подначелница.

Бележи: Арк. Варађанин перовођа.

Присутни: Софија Јефтићка благајкиња, Катица пл. Новићка прегледачица и одборкиње : Марија Бичанска, Пава Георгијевићка, Марија Јоцићка, Даринка Огњановићка, Персида Маркуш, Љубица Велимировићка, Марија Завишићка, и Софија Бипарићка.

1, Подначелница изјављује, да је у одсу-

ству начелнице сазвала ову ванредну седницу због једног важног предмета, који не трпи одлагања. Предмет је, да се посаветујемо, хоћемо ли купити кућу гђе удове Супековице, која лежи преко од средишне основне срп. народ. школе, на једном спрату. Џо њеном мњењу врло згодна за задружне цели, вреди 9000 Фор. а може носити годишње кирије 900 Ф. до 1000 Фор. у купно, а чистих 7—800 «. а то је скоро двапут телико, колико данас носи задружни новац у штедионици. Пошто је ту кућу већ био погодио овдашњи грађанин г. Марко П. Шилић по горњу цену, те је на молбу перовође задружног и грађанина г. Глише Летића изјавио, да ће овој задрузи са њене племените цели по то уступити кућу, али је молио, да му се још данас пма одговорити, јер ако задруга ова намерава узети